Sport/ontspanning,  Stadsnieuws

De Willemsvaart; uniek!

 

 

Den Haag, het is en blijft “mijn” stad; ik vind hem prachtig.

Overal zie je plekjes, die je niet verwacht; prachtige gebouwen, schitterende natuur, alles binnen handbereik, kortom, voor mij een geweldige stad.

Een paar maanden geleden had ik het over een geweldig initiatief dat Chris Schram wilde opzetten; De Willemsvaart (klik op de naam voor deze log).

Naast de Ooievaart, waarvan hij medeoprichter is, wilde hij een tweede rondvaart ontwikkeld zien; de Willemsvaart (klik op de naam voor informatie over deze nieuwe rondvaart), vernoemd naar Koning Willem I omdat deze besloot dat er een kanaal naar zee gegraven moest worden zodat het grachtenwater van Den Haag door kon stromen. Deze beide rondleidingen zouden elkaar “niet bijten” omdat ze volgens hem juist een aanvulling op elkaar kunnen zijn.

Het is Chris Schram gelukt deze tocht te creëren. Bij tramhalte 9, halte Dr. Kuyperstraat is een aanlegsteiger gemaakt, waar je met de boot een tocht kan maken langs de grachten richting Scheveningen.

 

Voor maar 7 euro per volwassene kan je deze rondvaart, die ongeveer 50 minuten duurt, meemaken; kaarten zijn af te halen bij het VVV.

Interniek van Hagazine, mijn zoon ik mochten gisteren mee om de Willemsvaart mee te maken.

Gelukkig dat deze grachten niet zijn gedempt; ik hoop dat ze ook zullen blijven want deze rondvaart was werkelijk onvergetelijk!

 

 

Bij Madurodam is ook een aanlegsteiger aangelegd; als je Madurodam wilt bezoeken, kan je daar uitstappen, om later weer “in te haken”.

Den Haag vanaf de grachten zo te bezichtigen geeft het idee of je in een totaal andere wereld terecht komt.

Zo anders, zo uniek!

Herkenbare punten, maar vanuit een heel ander gezichtspunt.

Natuurlijk heb ik ook de Ooievaart al eens “gedaan” en ook die is geweldig, maar de “andere” kant van Den Haag is volledig anders.

 

 

Tijdens de rondvaart vertelde Chris Schram honderduit over de architectuur, het ontstaan van de bruggen, de geschiedenis van bepaalde gebouwen, bruggen of kades. Zijn kennis over de geschiedenis en achtergronden van de stad is enorm.
Zo had hij het bijvoorbeeld ook over de Haagsche Zoo Dierentuin; als er toen mensen met blogs zouden zijn geweest, zou het misschien nog wel hebben bestaan. Ruim 300.000 handtekeningen waren ingezameld, maar helaas, de dierentuin is toch  in 1966 verdwenen.

 

 

Nooit geweten, dat een deel van de Koningskade onderdeel van de Atlantikwall was!

 

 

De prachtige gebouwen van beroemde architecten, de schitterende blikken op tuinen, parken en de unieke en oude bruggen die op de weg niet op die manier opvallen!

 

 

Hij liet ons iets heel bijzonders zien; onder een brug was van metaal een rand gemaakt, waar allemaal vormen in waren geponst. Als je goed keek, waren dat allemaal egels. De functie was dus duidelijk; een speciale oversteek voor egels onder de brug!

 

 

Langs dezelfde route zag je slagbomen maar geen trein- of tramspoor was daar aanewzig; deze bomen gaan dicht tijdens de paddentrek.

 

 

Op deze plek hoopt Chris ooit nog een “halte” te mogen aanleggen waar een terrasje met verkooppunt (samen met paard en wagen? De kolonie; zie ook het filmpje, staat er al) ontwikkeld kan worden. Natuurlijk zijn dat toekomstdromen; maar het zou ideaal zijn!

Als ik wil kan ik uren schrijven over deze werkelijk unieke rondvaart, maar er moet natuurlijk wat overblijven om het zelf te beleven!

Wie in Den Haag komt als toerist of er (in de buurt) woont kan ik hem absoluut aanraden!

 

Klik hier voor het verslag -ook met film!- van Interniek.

Beneden een stukje van de film van de vaart die we mochten meemaken; verschillende beelden van de route en vanzelfsprekend uitleg die Chris Schram gaf. Aan het eind van de film een prachtig beeld van de natuur; maar eerlijk gezegd was de hele tocht zo mooi. Je moet het meemaken om het te zien; vandaar ook daarvan weinig beelden.

 

Please follow and like us:

13 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.