Stadsnieuws

Burgemeester Van Aartsen wil stoppen met preventief fouilleren

Jarenlang, vanaf 2006, werd onverwachts op en rond Station Hollands Spoor preventief gefouilleerd.
Soms tot grote ergenis en overlast van horecabedrijven en hun klanten.

In grote vakken werden mensen verzameld die in- en uitsapten in de trams en werden volledig gefouilleerd en hun tassen doorzocht, zoals ik hier ook al schreef.

Gelukkig heeft vandaag burgemeester van Aartsen (VVD) in een brief aan de raad voorgesteld om te stoppen met preventief fouilleren.

Ik moet eerlijk bekennen, hoe langer ik deze burgemeester meemaak, hoe meer respect ik voor hem krijg.

Klik verder voor het persbericht.

 

Haagse Stadspartij ziet jarenlang aandringen beloond

Vandaag heeft de Haagse burgemeester Van Aartsen (VVD) in een brief aan de raad voorgesteld om te stoppen met preventief fouilleren. Sinds 2006 worden door de politie geregeld grootschalige fouilleringsacties gehouden in de Stationsbuurt, bij het treinstation Hollands Spoor.
De Haagse Stadspartij heeft als enige partij in de Haagse gemeenteraad langdurig aangedrongen op het beeindigen van het preventief fouilleren.

Vorig jaar presenteerde het raadslid Joris Wijsmuller het kritische rapport “Den Haag fouilleert maar wat” aan burgemeester Jozias van Aartsen.
In de brief die vandaag aan de raad is verstuurd is de burgemeester in overleg met de driehoek (Politie Haaglanden, Openbaar Ministerie, Gemeente Den Haag) na een zorgvuldige evaluatie en na bestudering van het rapport van de Haagse Stadspartij tot de conclusie gekomen dat het gebied rond Hollands Spoor niet langer wordt aangewezen tot veiligheidsrisicogebied.

De Haagse Stadspartij is ontzettend blij met dit voorstel. Joris Wijsmuller: “Preventief fouilleren is een paardenmiddel, het kost enorm veel politiecapaciteit, het is slecht voor het imago van de buurt, mensen vinden het onprettig en het voegt niets toe aan de reeds bestaande middelen.”
Uit de evaluatie blijkt dat het aantal aangetroffen wapens en de criminaliteit in het gebied dusdanig is verminderd, dat preventief fouilleren niet meer op zijn plaats is.
Joris Wijsmuller: “De meeste partijen en media lopen momenteel hysterisch en blind achter de veiligheidshype aan. Juist daarom is dit een moedig en wijs besluit van de burgemeester. Sommige partijen willen van Den Haag een politiestaat maken, met preventief fouilleren in de hele stad en camera’s op alle hoeken van de straat. Wij zijn daar fel op tegen. Criminaliteit bestrijden is prima, maar we moeten de oorzaken aanpakken en onschuldige burgers met rust laten. Met de tijd die nu vrijkomt kan de politie nuttiger zaken gaan doen”.

Please follow and like us:

6 reacties

 • Barry

  Jammer van mij mogen ze dat door heel den haag invoeren. Slecht voor het imago van de stad, nou liever en er worden wapens in beslag genomen dan dat ik of iemand anders door zo’n wapen gewond raakt mits niet nog erger. Mensen vinden het onprettig? Jammer voor die mensen, als het eens mis gaat had je gehoopt dat er gefouilleerd werd. Het kost een hoop politiecapasiteit ? Doen ze ook nog eens iets nuttigs anders staan ze weer als helden met een lasergun achter een boompje, of mij van de weg afplukken als er een dik pak sneeuw op het fietspad ligt.

 • Harry

  @Barry Het is schijnveiligheid. Bij de acties werden nauwelijks wapens gevonden.
  Ook met preventief fouilleren kun je niet voorkomen dat er iets gebeurd. De enige manier om dat te voorkomen is iedereen altijd en overal fouilleren.

 • Lisa

  Ik heb er ook een gemengd gevoel erover. Het is toch nog noodzakelijk denk ik als je nog steeds mensen pakt met wapens enzo. Het gebied rond Den Haag HS is een stuk opgeknapt maar daar is veel meer voor nodig dan alleen fouilleren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.