Natuur/milieu,  Stadsnieuws

Broedkast slechtvalken in torenspits Sint Jacobuskerk

Rooster waarachter de broedkast zit

Op 30 november gebeurde wel iets heel bijzonders.
Boven in de torenspits van de rooms-katholieke kerk Sint Jacobuskerk aan de Parkstraat werd een broedkast geplaatst voor een paar slechtvalken. Links boven de klok zie je een rooster: daarachter is de broedkast geplaatst.
Deze slechtvalken gebruiken de kerk al een tijd als uitvalsbasis om te jagen op onder andere stadsduiven. Dit paar is ook waargenomen bij het Vredespaleis.
Het zou leuk zijn als deze roofvogels de broedkast inderdaad gaan gebruiken als broedplaats volgend jaar!
Ze worden nu regelmatig gespot in en rondom deze plaats.
Het luik aan de oostkant van de torenspits is hiertoe verwijderd, om de doorgang naar de broedplek vrij te maken.

 

Slechtvalk op een bol

Een paar dagen geleden keek ik omhoog, maar zag helaas niets. Vandaag was ik er weer, en volgens mij heb ik één van de twee slechtvalken vast weten te leggen!
Jammer dat ik het met het blote oog niet had gezien, want dan had ik op die plek gefocust….
Volgende keer beter.

Er komen in Nederland maar honderd broedparen van de valkensoort voor. Volgens een spotter zijn de vogels nu al bijna dagelijks aanwezig.

De Werkgroep Roofvogels Nederland had gevraagd om de broedkast te mogen plaatsen. Het kerkbestuur wilde daaraan meewerken, omdat het zich verantwoordelijk voelt voor Gods schepping. Verder is de katholieke kerk dan meteen verlost van de overlast van duiven en spreeuwen. Die blijven liever uit de buurt van de slechtvalken.

Please follow and like us:

5 reacties

 • PeterT

  Mooie foto ..
  De opmerking van het kerkbestuur raakte mij wel: Vanaf nu zijn homoseksuelen dan ook weer welkom in de parochie. Of..

 • Ed Ploeg (NIKS)

  Zetten ze er ook webcams bij? Dat doen ze hier wel en ik heb afgelopen jaar dan ook mogen genieten van 4 eieren die langzamerhand veranderden in echte slechtvalken. Je zult overigens straks wel veel klachten zien van duivenliefhebbers want zo’n nest ligt binnen de kortste tijd vol met ringetjes. Van beschermde vogels maar ook van houtduiven (waaronder prijsduiven). Verwilderde rotsduiven ook wel bekend als vliegende ratten staan overigens maar weinig op het menu.

 • Kerkbestuur

  Roofvogelliefhebbers, duivenhaters, homoseksuelen, gelovigen, zoekenden en alle andere Hagenaars zijn meer dan welkom in de kerk van de H. Jacobus de Meerdere aan de Parkstraat te Den Haag!
  Zowel tijdens een van de dagelijkse eucharistievieringen als gedurende de regelmatige middagopenstelling voor bezichtiging en bezinning: //www.stjacobus.nl.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.