Natuur/milieu,  Wijknieuws

Boren naar aardwarmte in de nacht
Het boren naar warmwater bij het Hagaziekenhuis (lees ook hier) heeft vertraging opgelopen. Niet zozeer omdat er problemen zijn met de installatie, maar omdat de grond anders bleek te zijn dan verwacht; de kleiachtige grond maakte het noodzakelijk andere boren te gebruiken.
Daarom is besloten om de achterstand wat in te lopen nu 24 uur per dag te werken.
Een prachtgezicht!Mijn man is ’s nachts naar de apotheek gereden (weges mijn ziekte) en zag dit.
Een paar dagen erna nam hij mij mee om te genieten van dit schouwspel. En ja, het is enorm indrukwekkend.
Je ziet, hoe de boor zich een weg baant door de grond. Als de maximale diepte is bereikt, wordt een nieuwe boor aangebracht (zie de foto hieronder), om dieper de grond in te gaan.

Nadat we een tijdje stonden te kijken, kwam de boormeester naar ons toe.
Hij vertelde, dat hij uit Engeland kwam, maar nu in Dokkum woonde (nogal een eindje uit de buurt!). Hier werkte hij 2 weken ’s nachts en was daarna 2 weken vrij. Oorspronkelijk werkte hij voor de NAM in de off shore.
Tegen mijn verwachting in, mochten we even op het terrein kijken. Daar liet hij zien waar alles was gesitueerd en legde uit wat er precies gebeurde. Niet recht werd er geboord, maar schuinsweg. Op deze manier had je 30% meer rendement (omdat je natuurlijk meer kan bereiken door niet haaks in de “bron” te komen. In de Noordzee ligt bijvoorbeeld nog veel meer olie, omdat men vroeger deze techniek nog niet kon toepassen).

De boren die gebruikt waren waren divers; ook deze toonde hij. Onvoorstelbaar hoeveel geld een boor kost; wel zo’n 150.000 euro!
Boren met lange haken voor de zachtere lagen, en korte (of zelfs vlak) voor de hardere lagen.

Het was enorm indrukwekkend; de rust, stilte en de verlichting maakten het bijna tot een sprookjesachtig geheel.
Lawaai maakte het nauwelijks, ook omdat alles computergestuurd is. Een voorbijrijdende tram of randstadrailvoertuig maakt meer herrie dan deze brom die dan wel continu is.
Het felle licht, ach, de straatverlichting is rond het Hagaziekenhuis ook fel.

Toen we er stonden kwam een andere werknemer vragen waar hij een vat dat leeg was, maar met olie besmeurd moest laten. De boormeester vertelde hem resoluut dat het bij het chemisch afval moest worden gezet; er wordt dus ook degelijk rekening met het milieuaspect gehouden.
Ik ga zeker nog een keer een kijkje nemen.

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.