Overweging,  Stadsnieuws

Bloemen ter nagedachtenis slachtoffers terreuraanslagen NoorwegenEén van de redenen dat mijn humeur beneden alle peil lag de afgelopen dagen, was onder andere de vreselijke gebeurtenissen in Noorwegen door Breivik.
Het is toch haast onvoorstelbaar dat zo iemand het in zijn hoofd haalt uit overtuiging zoveel mensen te doden. En zo veel jongeren op het eiland Utøya; jouw kind zal er maar tussen zitten.
Bij de Noorse Ambassade liggen bloemen en branden kaarsen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreuraanslagen van vrijdag in Noorwegen.


Veel voorbijgangers staan even stil bij deze plek die is gecreëerd.
Twee pionnen markeren de plek waar men symbolisch de slachtoffers kan herdenken.

Op het internet is het manifest dat Breivik schreef veelvuldig voorbijgekomen; delen ervan, of zelfs het hele document van maar liefst ruim 1500 pagina’s.
Ook ik heb het, zij het vluchtig, doorgenomen.
Opvallend vond ik, dat zo’n ogenschijnlijk intelligent iemand toch zo dom kan zijn, of is juist de intelligentie te ver doorgeschoten, dat hij waanzinnig is geworden?

Rees bij mij de vraag, of dit manifest openbaar moest blijven of dat het van het internet geweerd moest worden. Er staan echt vreselijke dingen in en ik kan me voorstellen dat mensen die snel beïnvloedbaar zijn, zich snel door het manipulatieve karakter van het schrijven op een verkeerd been worden gezet (zie onderin voor een paar stukken die slaan op Nederland, vertaald uit het Engels). Woorden zijn gevaarlijk.

Een mooi stuk, dat niet direct aansluit aan dit geschrevene maar wel via een zijspoor, vond ik de column (klik) van Kaj Leers. Hij motiveert hierin onder meer dat de meningen van Wilders over islam en multiculturalisme onmiskenbaar een leidraad vormden door de gedachten van Breivik.

Woorden zijn gevaarlijk, zoals ik al schreef. Het manifest van deze Noor is ook gevaarlijk. Maar nu het eenmaal op internet is verschenen, lijkt het mij ook gevaarlijk het overal te wissen. Ten eerste is het al op meerdere pc’s gedownload en het zal dus nooit meer geweerd kunnen worden en ten tweede denk ik, dat juist alles wat stiekem en dus onzichtbaar is gevaarlijker is dan wat in de openbaarheid gebeurt.
Er zijn absoluut meerdere ‘Breivik’s’ .
Het lijkt mij beter het openbaar te laten, vrijheid van meningsuiting is ook hierin belangrijk om onze veiligheid te kunnen blijven waarborgen.
Mein Kampf was ook niet te wissen. Dit manifest zal ook steeds blijven opduiken. Hoe vreselijk het ook is.

Hieronder dan een paar alinea’s uit het manifest, maar dit is slechts een kleine selectie.
Wie nieuwsgierig is, kan in de diverse media voldoende vinden indien men geen zin heeft het hele document door te nemen (wat ik, al was het voor de gemoedsrust, ook niet zou aanbevelen….).

„Nederland, dat eeuwenlang een toevluchtsoord was voor vrije denkers, wordt steeds meer een totalitaire staat als een direct resultaat van massa-immigratie in het algemeen en moslimimmigratie in het bijzonder.”
„Misschien stierf Nederlands kans om zichzelf te redden wel samen met Fortuyn. Ik hoop van niet. Ik heb altijd van Nederland gehouden en het zou heel droevig zijn als een natie die er zoveel tijd en moeite in heeft gestoken om de zee buiten te houden, vernietigd zou worden door een vloedgolf van sharia-barbarisme.”
„Pim Fortuyn werd indirect vermoord door de politieke, culturele en media-elites, waar Theo van Gogh vermoord werd door moslims. Ayaan Hirsi Ali is verdreven uit het land. Het islam-kritische parlementslid Geert Wilders is er nog, maar hij wordt net als Pim Fortuyn een racist genoemd, ontvangt dagelijks bedreigingen van moslims en krijgt niet subtiele hints van de gevestigde orde dat hij zijn kritiek over moslimimmigratie moet afzwakken.”
„Als het Nobelcomité relevant wil blijven, moet het wat veranderingen aanbrengen. De grootste uitdaging voor de wereldvrede op dit moment is niet de wereldwijde opwarming, maar de wereldwijde Jihad. Ik stel daarom voor dat de volgende Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Ayaan Hirsi Ali.”Please follow and like us:

Eén reactie

  • Ferry

    Schokkend en verdrietig.
    Veel kracht en liefde toegewenst aan alle nabestaanden.
    Liefde is de kracht waarop het leven drijft.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.