Uncategorized

Binnenhof tijdens Dag van de Bouw 2023

Dag van de Bouw
Ook de Dienst Archeologie was aanwezig tijdens de Dag van de Bouw

Vorige week zaterdag was het de Dag van de Bouw 2023.
Ik koos ervoor naar het Binnenhof te gaan: al vroeg had ik een ticket ervoor besteld. Zoals je weet is het Binnenhof voorlopig gesloten wegens renovatie.
Dat ik al vroeg een plek had besteld was maar goed ook! Want ik las in het persbericht dat de kaarten al snel uitverkocht waren.
Ik vond het een interessante route. De bedoeling was dat je de “voetstappen” volgde. Het was geen begeleide route, maar wel waren overal mensen die je te woord stonden als je vragen had.
Hieronder het persbericht. Mooi opgesteld, dus wel zo makkelijk.

Dag van de Bouw
Oud en nieuw verbonden: mooi te zien!

Ruim 3900 mensen passeerden afgelopen zaterdag de Stadhouderspoort voor een unieke rondgang door de iconische gangen, kamers en zalen van het Binnenhof. Op de Dag van de Bouw / Dag van de Architectuur ging het Binnenhof voor één dag weer open voor het publiek. Het leidde tot een recordaantal bezoekers en veel enthousiaste reacties.

De open dag op het Binnenhof was een initiatief van het Rijksvastgoedbedrijf, in samenwerking met de bouwbedrijven (de TBI-combinatie, Heijmans en Burgy, combinatie de Kroon en Van Hattum en Blankevoort). Al snel waren de 3900 gratis kaarten voor deze Dag van de Bouw / Dag van de Architectuur 2023 vergeven en kon het bordje ‘VOL’ op de ticketsite geplaatst worden.

Dag van de Bouw
Grote drukte, al kon je alles goed bekijken
Dag van de Bouw
de voor mij meest imponerende ruimte.

Glas-in-lood en Chinese drakenkopjes
De gelukkige tickethouders liepen op zaterdag 17 juni een zorgvuldig samengestelde route door de Eerste Kamer, de Raad van State, het Opperhof en de Tweede Kamer. Om ten slotte via de Statenpassage op de terrassen van het Plein uit te komen. Op een aantal ‘hotspots’ op de route vertelden gidsen en aannemers verhalen over de historie en de bouwwerkzaamheden.

De bezoekers bewonderden de glas-in-lood kap van de Hall, vergaapten zich aan het geschilderde plafond van de Eerste Kamer en leerden meer over de Chinese drakenkopjes in de Handelingenkamer. En natuurlijk maakten veel bezoekers van de gelegenheid gebruik om een selfie te schieten in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, normaal het exclusieve domein van gekozen Kamerleden.

Ridderzaal in zandbak
‘Bouwen voor de toekomst’, het was de oplossing van de speurtocht voor de wat jongere bezoekers. Tijdens de speurtocht konden ze de Ridderzaal nabouwen in de zandbak op het Opperhof, en leerden ze in de Statenpassage hoe je een kistje kan timmeren . Daar maakten de aannemers met verschillende stands de jeugd enthousiast voor werken in de bouw.

Dag van de Bouw
Trek u niet aan wat ieder zegt, maar doet wat billijk is en recht

“Wát een gigantische klus”, het was in de loop van de dag een veelgehoorde opmerking op de zonnige terrassen van het Plein. Bezoekers konden op het Plein rustig bijkomen van de opgedane ervaringen met een gratis kop koffie, thee of glaasje fris.

Op de hoogte blijven van komende open dagen? Houd deze website in de gaten of abonneer u op onze nieuwsbrief.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.