Kunst/Cultuur,  Wijknieuws

Berndnaut Smilde maakt wolk bij Platform57

 Nimbus II. HotelMariaKapel, Hoorn ©2012 Courtesy Berndnaut Smilde Foto: Cassander Eeftinck Schattenkerk

Een heel bijzonder persbericht bereikte mij, waarvan ik denk, dat het meerdere mensen zal intrigeren!
In Zuid 57 zal kunstenaar Berndnaut Smilde op 16 december een wolk maken.
Eigenlijk kan ik me er weinig van voorstellen, maar nieuwsgierig ben ik wel!
Kijk bij “read more” voor het volledige persbericht.
 

Het persbericht:
In 2012 breekt de Groningse kunstenaar Berndnaut Smilde internationaal door met zijn serie Nimbus. Hiervoor creëert hij wolken in binnenruimtes. Van die vluchtige gebeurtenis maakt hij foto’s, die door het onderwerp, de kleurschakeringen, schaduwen en omgeving de sfeer van Hollandse Meesters benaderen. In december is hij exclusief te gast bij Platform57. Op zondag 16 december maakt hij om 15.00 uur voor een publiek een wolk in de gymzaal van Zuid57.   

Time Magazine “Beste uitvinding van 2012”
Aan Berndnaut Smildes internationale bekendheid heeft zijn werk voor Saatchi Gallery in Londen zeker bijgedragen. Ook door Time Magazine is Smildes werk opgemerkt. Zij riepen Nimbus uit tot één van de beste uitvindingen van 2012: “Dit is geen Photoshop. De Nederlandse kunstenaar Berndnaut Smilde heeft een methode ontwikkeld om een kleine, perfecte witte wolk te creëren in het midden van een ruimte. Dit vereist een nauwkeurige planning: temperatuur, vochtigheidsgraad en licht moeten precies goed zijn. Zodra alles klaar is laat Smilde de wolk verschijnen met behulp van een rookmachine. Het duurt een kort moment, maar het effect is theatraal en ontroerend. Het benadert zowel het surrealisme van Magritte, als de klassieke schoonheid van oude meesters terwijl het ons de vluchtigheid van kunst en natuur doet inzien.” 

Voor Platform57 maakt Berndhaut Smilde twee werken die voornamelijk uit lucht en ruimte bestaan. Naast een werk uit zijn Nimbus serie ook Cumulus, waarvoor hij het ultralichte materiaal Aerogel (ook wel frozen smoke genoemd) gebruikt. 

Platform57 brengt kunst in Escamp
Platform57 is een nieuw podium voor beeldende kunst, gevestigd in Zuid57. Zuid57 is het culturele hart van de wijk Escamp in Den Haag zuidwest. Platform57 programmeert tentoonstellingen met ruimtelijke beeldende kunst en site specific installaties op verschillende plekken in, op en om het gebouw van Zuid57. Ook organiseert Platform57 diverse andere activiteiten rond de tentoonstellingen, zoals lezingen, kunstenaarsgesprekken, educatieve programma’s en workshops. Om het programma mogelijk te maken verkoopt Platform57 speciale kunstedities. Behalve Platform57 zijn ook Theater Dakota, een dependance van Filmhuis Den Haag en een dependance van het Koorenhuis in Zuid57 gevestigd.

Berndnaut Smilde creëert live een wolk op zondag 16 december om 15.00 uur. Locatie: Zuid57, Zuidlarenstraat 57, Den Haag. Toegang: € 5,-. Reserveren kan op www.platfom57.nl. 

Platform57 Editions brengt bij deze tentoonstelling tevens een unieke kunsteditie uit van Nimbus.
20×25 cm. C-print op aluminium. Oplage 30, genummerd en gesigneerd door de kunstenaar: € 175,-
Kunstenaarsgesprek met Berndnaut Smilde vindt plaats op dinsdag 22 januari, 19.00 uur
Locatie: Zuid57, Zuidlarenstraat 57, Den Haag. Toegang €3,50
De tentoonstelling is te zien tot en met 22 januari 2013

 

 

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.