Kunst/Cultuur

Brasil, Beleza: Den Haag Sculptuur

Beleza
bootje dat lijkt te drijven op het water

BelezaOp het Lange Voorhout in Den Haag heeft Museum Beelden aan Zee net als voorgaande jaren de openlucht kunsttentoonstelling Den Haag Sculptuur georganiseerd.
De titel van dit evenement is Brasil, Beleza.

Persoonlijk vind ik het niet echt geweldig, al zijn er veel verrassende elementen te ontdekken en is het ook een interactieve expositie.
De opening ging ook geruisloos: normaal wordt deze door een lid van het Koninklijk huis verricht, maar dit maal voor de meeste mensen zonder voorkennis door een wethouder.
Geeft het al aan dat het een wat minder speciale verzameling van kunstwerken is?
Of paste Brasil, Beleza niet in het tijdschema.
Afijn, voor mij mag het volgend jaar weer een wat prikkelendere tentoonstelling worden: wat overigens niets te maken heeft met of iets mooi of minder mooi is: tenslotte is dat zeer persoonlijk.

Beleza
Interactieve sporttoestellen

De roeiboot die je op de allereerste foto ziet is dan ook de meest gebruikte op diverse blogs en in andere media: geen wonder: het weerspiegelende vlak langs de bood geeft een prachtig beeld als het vlak schoon is.
Leuker vond ik het gymtoestel, dat ook daadwerkelijk gebruikt wordt: diverse attributen kan je inhaken om je kracht te meten: betonnen “klompen” varieerden van gewicht.
Ook mooi vond ik het verroeste “knex” achtige object, ook bovenaan op de foto links. Geweldig zoals de weersinvloeden inwerken op het materiaal.

Beleza
Hangmat in het kunstobject verweven

De hangmat, die meestal verloren lijkt te hangen, wordt ook daadwerkelijk gebruikt door stelletjes die het aandurven op het oude doek te gaan zitten. Aandoenlijk!

Beleza
fietsen met een zware stenen last

De fietsen beelden goed de achtergrond van deze expositie weer.
Ik quote van Den Haag.com: “In Brasil, Beleza?! krijgt de bezoeker grip op de huidige stand van zaken in de hedendaagse Braziliaanse kunst en cultuur. De kunstenaars reflecteren vanuit verschillende thema’s op de hedendaagse omstandigheden waarin ze leven en verwijzen tegelijkertijd terug naar de historische momenten die invloed hebben gehad op de vorming van het huidige Brazilië. Brazilië is immers een gigantisch land waarvan de geschiedenis als het ware van buiten naar binnen is geschreven. De veelzijdige identiteit van het land is het gevolg van eeuwen immigratie uit Europa, Afrika en Azië.”
“Beleza is een moment van reflectie, stil staan bij het nu; om vervolgens weer op te gaan in een zinderend land dat steeds in beweging is.“

Ik kan dat alleen maar beamen, na alles goed bekeken te hebben.
Een tentoonstelling die leuk is, als je over het Lange Voorhout loopt, leuk te bekijken, maar mijns inziens niet één om echt een (lange) reis voor te maken.
Foto’s geven het al voldoende weer. Of je moet zelf leuke plaatjes van verborgen hoekjes of stillevens willen schieten, want die zijn er genoeg!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.