Politiek,  Stadsnieuws

Belarus en de strijd om politieke gevangenen

belarus
Demonstratie Malieveld voor politieke gevangenen Belarus en tegen Loekasjenko

Belarus, of Wit-Rusland.
Een land, dat vorig jaar ineens veel aandacht kreeg. Dit, omdat Loekasjenko herkozen werd als president met een onwaarschijnlijk groot aantal stemmen.
Een land sinds 1994 Loekasjenko de scepter zwaait en de Wit-Russische KGB een belangrijke steunpilaar van de huidige regering is. Een land, waarin je beter niet hardop kan zeggen als je het niet eens bent met maatregelen, zo werd mij verteld tijdens een demonstratie op het Malieveld, precies één jaar na de herverkiezing en. Het aantal politieke gevangen stijgt hard.

Onafhankelijk Belarus

Belarus verklaarde zich op 25 augustus 1991 na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie onafhankelijk. Samen met Rusland, Oekraïne en Transkaukasië was het een van de oorspronkelijke Sovjetrepublieken.
Ik lees op Wikipedia:

Hoewel er formeel een volksvertegenwoordiging en een gekozen president is, wordt Wit-Rusland toch over het algemeen gezien als een autocratie of dictatuur onder president Loekasjenko. Kritiek op het staatshoofd is ten strengste verboden en wordt bestraft. De verkiezingen worden openlijk georkestreerd en burgerlijke vrijheden zijn beperkt. Na enige versoepeling van de regels teneinde betere betrekkingen met de Europese Unie en de Verenigde Staten te bewerkstelligen, heeft de regering deze in 2018 teruggedraaid, door beperkingen aan journalisten, online media en demonstraties op te leggen om zo de controle te vergroten. De persvrijheid is zeer beperkt.

Belarus
Mensen lieten zich graag fotograferen. Hier met vlag en bloemen.
Vliegtuig met daarin Protasevitsj gedwongen te landen

Dat tegenstand gevaarlijk is, werd ook voor de buitenwereld extra duidelijk door de arrestatie van de journalist Roman Protasevitsj.
Protasevitsj zat samen met zijn vriendin op 23 mei in een vliegtuig dat in Wit-Rusland tot landen werd gedwongen. Het vliegtuig was onderweg van Griekenland naar Litouwen toen het werd omgeleid naar Minsk. Dat gebeurde op last van de Wit-Russische autoriteiten die het hadden over “een bommelding”. Op het vliegveld werden Protasevitsj en zijn vriendin gearresteerd en overgebracht naar de KGB-gevangenis in Minsk. De arrestaties leidden tot grote internationale verontwaardiging.

Lang was onduidelijk waar Protasevitsj gevangen werd gehouden en was er geen contact met hem na een video waarin hij verklaarde dat hij zou bekennen protesten te hebben georganiseerd. De vader van Protasevitsj zei dat de video geforceerd overkwam en dat zijn neus gebroken leek….
Protasevitsj heeft nu huisarrest. Dat lijkt beter, maar nog steeds heeft hij (en zijn vriendin) geen vrijheid en zijn de KGB-beveiligers continu bij hem.

Angstcultuur

Ilya ShcharbitskiIn Belarus zijn veel politieke gevangenen.
Mensen die in Nederland wonen, durven niet of nauwelijks meer naar hun geboorteland terug te gaan als ze zich openlijk uiten tegen Loekasjenko. Maar zelfs buiten Wit-Rusland zijn activisten niet veilig.

Op 3 augustus werd de Wit-Russische activist Vitali Sjisjov opgehangen aan een boom aangetroffen in Kiev. “Het signaal is duidelijk. Vitali Sjisjov was geen grote oppositieleider. Dus het signaal is: het maakt niet uit wie je bent, wij zullen je vinden en volgen.aldus Ilya Shcharbitski (op de foto links) die demonstraties tegen het bewind van Loekasjenko organiseert.
“Loekasjenko heeft een paar weken geleden tegen Poetin gezegd: we zullen alle tegenstanders vinden, en met hen afrekenen. Als je dat op zo’n hoog niveau zegt, weet ik niet wat de grenzen dan nog zijn.”

belarus
Een lint met portretten van politiek gevangenen
Demonstratie Malieveld een jaar na verkiezing

De demonstraties zijn dan ook gericht tegen de president, maar ook een roep om vrijlating van de politieke gevangenen. Een aantal, dat met de maand oploopt.
Ondanks dat represailles mogelijk zijn, lieten de demonstranten zich graag fotograferen.
Na een paar toespraken, werd een optocht gevormd, waarbij een lint werd vastgehouden van foto’s van een aantal politieke gevangenen.
Hierop werd onder andere gelopen naar de Wit-Russische ambassade.

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.