Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

5 Mei Festival Den Haag

Op 5 mei 2010 vieren we, dat we 65 jaar bevrijd zijn. Op en bij het Spuiplein in het centrum wordt voor de derde keer een groot bevrijdingsfestival gehouden, georganiseerd door de R.G. Ruijs Stichting.
Tijdens de komende editie kunnen de bezoekers onder andere naar een eenmalig literatuurprogramma rond twee nieuwe boeken over Anne Frank (voor meer informatie lees het vervolg van dit log).

Maar ook staat er, net als vorig jaar, een dubbelpodium op het Spuiplein waar in totaal tien popacts uit binnen- en buitenland optreden, zoals George Kooymans, Moss, Jurk, Bad Manners, All Missing Pieces, Rotfront en Jelle.
Tegelijkertijd is in de drie zalen van het Theater aan het Spui een programma met debatten, literatuur, muziek en theater.
Het 5 Mei Festival bestaat verder uit een uitgebreid sportprogramma, kinderactiviteiten en een grote festivalmarkt.
Het regionale bevrijdingsfestival is gratis toegankelijk.

Leven na Anne Frank

Auteur Berthe Meijer schreef vijftien jaar lang culinaire columns voor NRC Handelsblad, maakte TV-documentaires, radioprogramma’s en publiceerde in diverse bladen. Met haar nieuwe boek ‘Leven na Anne Frank’ laat de schrijfster een kant zien die nog niet veel mensen van haar kennen. Berthe Meijer overleefde als kind het concentratiekamp Bergen-Belsen en kijkt in het boek ´Leven na Anne Frank´ terug op haar turbulent leven, dat vaak samenvalt met belangrijke historische gebeurtenissen. Meijer is een van de weinige mensen die Anne Frank nog persoonlijk gekend heeft, zowel in de eerste oorlogsjaren tot zij moest onderduiken in Amsterdam als in Bergen-Belsen.

Tijdens het 5 Mei Festival gaat Berthe Meijer in gesprek met Herman Vuijsje, een van de auteurs van het nieuwe boek ‘Biografie van het Anne Frank Huis’. De geschiedenis van het Anne Frank Huis is even boeiend en veelbewogen als die van een mensenleven. een huis dat een biografie verdient – en heeft gekregen. In het boek gaan de schrijvers ook in op vragen die met het huis verbonden zijn. Mag de Jodenvervolging worden vergeleken met xenofobie en vreemdelingenhaat in onze tijd? Het Anne Frank Huis is uitgegroeid tot een icoon waarvan een enorme kracht uitgaat. Maar ‘van wie’ is deze icoon eigenlijk? Wie kan zich met recht opwerpen als de erfgenaam van Annes nagedachtenis?

Kijk voor het volledige programma van het festival en het tijdschema hier.

Het 5 Mei Festival wordt mogelijk gemaakt door: Gemeente Den Haag, Burgerschapsfonds, Fonds 1818, De Haagse Hogeschool, Prins Bernhard Cultuurfonds, Azivo Zorgverzekeraar, Dak kindercentra, Den Haag FM en Omroep West.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.