Wijknieuws

5 dagen in Den Haag Zuidwest

5 dagen
Waldy van Geenen in de bus van 5 dagen

In Den Haag Zuidwest wordt het grootste stadsvernieuwingsproject van Nederland gestart. Een gigantische verdichting staat voor de deur: van 30.000 naar maar liefst 40.000 woningen.
Er wordt op grote schaal gesloopt, vernieuwd en ‘verdicht’, waarbij er meer woningen terugkomen op dezelfde plek.
Hoe vinden de mensen die hierdoor direct worden getroffen dit? Om dit te weten te komen was het NPO Radio 1 programma “5 dagen” in Den Haag Zuidwest.

Vaak schreef ik over de Gaarden, Dreven en Zichten. Een aantal kan je hier vinden. Over de sloop en nieuwbouw. De (participatie) bijeenkomsten die werden gehouden en -heel gunstig- door corona kleinschaliger konden worden georganiseerd.
De hele gang van zaken zit me nog steeds niet lekker.
Er is besloten over de ruggen van veel huurders.
Natuurlijk is woningbouw noodzakelijk. Maar een dergelijke verdichting, zeker zonder adequate voorzieningen (neem alleen het OV), is schrikbarend.

5 dagen
Ineens stond daar de bus op de Vrederustlaan.

De wijk zal veranderen. Van een gemoedelijke groene wijk met voornamelijk laagbouw, zoals Dudok het bedoelde, zal het wijzigen in een wijk met veel hoogbouw. Groen veelal boven een parkeerdeel.
Ik sprak twee weken geleden iemand van de gemeente tijdens een informatiebijeenkomst op de Vrederustlaan. Op mijn opmerking dat hier geen bomen kunnen wortelen werd gezegd dat er af en toe wel bomen door het dak van de parkeergarage komen….
Voor kleine dieren, als egels, komen speciale loopbanen. Ik moest even denken aan de eekhoornbrug.

5 dagen
Interview in de bus. Een avondprogramma, dus heel donker.

Den Haag Zuidwest was altijd een groen stadsdeel met een ecologische verbindingszone. Prachtig is ook het groene assenkruis.
Van beide ben ik nu erg bang, dat het op de tocht staat.
Want niet alleen moeten er veel woningen bij, ook zijn de afspraken die ooit gemaakt zijn met wethouder Norder inzake de minimale breedte van de cologische verbindingszone vast vergeten. Tijdens een participatiebijeenkomst zag ik dit ook niet meer aangegeven.
De meneer van de gemeente die ik sprak kende de voormalig wethouder ook niet: “voor mijn tijd”.
Bewezen is, dat als mensen groen zien, zij ook gelukkiger zijn. Ik hoop dan ook dat ik het mis heb, zeker nu per 1 januari 2023 naar verwachting de nieuwe Omgevingswet in werking treedt.

Afijn, terug naar 5 Dagen.
Want niet alleen ik heb natuurlijk mijn bedenkingen.
Er zijn veel mensen onzeker over alle perikelen rond de sloop van hun huis.
Natuurlijk zijn er mensen die heel blij zijn, want feit is, dat er ook woningen zijn die echt heel slecht zijn. Maar voor een ander deel telt dat helemaal niet.
Ook zijn er veel mensen die juist heel gelukkig zijn in deze wijk. Vrienden, buren hebben die ze gaan missen.

5 dagen
Ook een jongen, Redwan, aanwezig tijdens 5 dagen

Persoonlijke verhalen. Welke initiatieven zijn ontplooid? Wat voelen mensen? Wat denken mensen over de gedwongen verhuizing en hoe zijn ze begeleid? Voor een heel groot deel tot “groot ongenoegen”. Want veel draagvlak was niet gecreeerd. Misschien had daar eerst meer energie in gestoken moeten worden. En dan heb ik het niet over participatiebijeenkomsten, waar je alleen als toehoorder aanwezig mocht zijn. Want de beslissingen waren allang genomen.
Daarover in het kort ging 5 Dagen. Hier kan je de afleveringen terugluisteren.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.