Kunst/Cultuur

Zandkunstwerk ter ere van 125 jaar Escher

zandkunstwerk
Gerard ten Broek druk bezig met zijn zandkunstwerk

Misschien hebben jullie het gelezen.
Ter ere van 125 jaar Escher zou vandaag, ongeveer aan het begin van het strandseizoen, een zandkunstwerk verschijnen aan het strand van Scheveningen.
Niet bij de Pier dit maal, maar ten noorden van het havenhoofd, ter hoogte van Aloha Beachclub.

Vandaag was weer een prachtige dag.
Hoewel, behoorlijk heiig af en toe: ook toen ik richting Scheveningen fietste wisselde de zon zich af met een mistige horizon. Gelukkig was het geen zeevlam.

zandkunstwerk
illusie van een hoogte- en diepteverschil

Op het strand, achter linten, was Gerard ten Broek samen met zijn vrouw druk bezig met het maken van geometrische lijnen vlak voor de vloedlijn.
Ten Broek is een autodidactische land art kunstenaar uit Den Haag.
Ik lees: “Net als Escher experimenteert Gerard graag met optische illusies, contrasten en het creëren van perspectief. Waar Escher dit deed met inkt op papier, gebruikt Gerard het zand als medium om grote etsen te maken.

Wat Ten Broek deed, leek een beetje wat ik als kind graag deed in het klein: spirograaf.
Ik was heel vroeg op het strand en het zandkunstwerk was nog lang niet af. Echter, ik had een verjaardag, waardoor ik het niet meer af kon zien. Pas rond 12.00 uur zou het ongeveer gereed zijn, waarbij het lijkt of het kunstwerk door de extra toegebrachte lijnen hoogte en diepte heeft, die in werkelijkheid dus ontbreekt.
De vloed kwam op vanaf 13.22 uur, toen zou het kunstwerk door de zee verzwolgen worden.

Kijk op de instagrampagina van Gerard ten Broek: ik denk dat daar vast wel foto’s zullen komen van het zandkunstwerk toen het af was!
Wie denkt, hé, zoiets heb ik toch al eens gezien?
Dat klopt!
Ten Broek maakt regelmatig op de zandmotor lijnen. Zijn vrouw vetelde, dat hij mappen vol met ideeen heeft die hij daar ten uitvoer brengt.
Ook ik heb er al eens een blog aan gewijd, al ging dat over een andere zandkunstenaar: kijk hier maar eens wat een prachtige vormen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.