Koningshuis,  Mens/Maatschappij,  Natuur/milieu

Wereld Water Dag 2013

Wereld Water Dag
Wereld Water Dag 2013

Gisteren werd in het World Forum World Water Day gehouden.
Een heel bijzondere dag, ook om mee te maken.
Tijdens de morgen vonden al geanimeerde discussies plaats in de hal.
Maar ook stonden er twee soort “doopvonten” waarin mannen hun hoofd staken en zo lang mogelijk onder water bleven. Een prachtig gezicht, als de luchtbellen naar boven dwarrelden.

burgemeester Van Aartsen

’s Morgens sprak onder andere burgemeester Van Aartsen, waarbij hij vertelde trots te zijn dat deze dag in Den Haag plaats vond.

de prins van Jordanië

Maar ook Prins El Hassan Bin Talal van Jordanie.

 

Speech prins Willem Alexander

 

In de middag was ook prins Willem-Alexander was hierbij aanwezig en hield een toespraak. Dit jaar voor de laatste maal, omdat hij op 30 april koning wordt.
Hij vertelde dat hij het jammer vond, maar dat hij zich al 15 jaar met water bezig hield en de ontwikkelingen in de gaten zou blijven houden.
Ook zei hij, dat er wel degelijk veel was bereikt, ondanks alle negatieve berichten in de pers. Na het stellen van de millenniumdoelen hadden nu maar liefst 1 biljoen mensen de beschikking over water gekregen. AL moest ook wel beseft worden, dat in deze zelfde periode er 2 biljoen nieuwe “aardbewoners” waren bijgekomen.

staande ovatie

Hij ontving na afloop van zijn speech een staande ovatie van alle aanwezigen.
Bijzonder was de film hierna “Water-Foodprint”.
In Westerse landen maakt een gemiddeld gezin zich druk om “alledaagse” zaken. Maar niet om water. Is dat terecht? Iedereen werd door deze film met de neus op de harde feiten gedrukt. Vervuilde rivieren en een bijna dode zee door productie van voedsel, kleding en diverse apparatuur. Het is ongelooflijk hoeveel water alleen voor de poductie van een spijkerbroek wordt “verspild”.

 

Live verbinding met de VS, met onder andere Ban Ki-Moon

Ook was er een forum met Ms Irina Bokova (Director-General of UNESCO), Mr Michel Jarraud (Chair of UN-Water), Prins Willem Alexander (Chair UNSGAB), Prins El Hassan Bin Talal van Jordanie (co-host of the Global Thematic Consultations on Water) Ms Ellen Johnson Sirleaf (President van Liberia (chairwoman of the High Level Panel on the post-2015 Development Agenda) Mr Francisco Pereira (Vice Minister of Public Works of Mozambique), Mr Paul Polman (CEO of Unilever and member of the High Level Panel on the post-2015 Development Agenda) en  Ms Betty Maina (CEO of Kenyan Association of Manufacturers and member of the High Level Panel on the post-2015 Development Agenda).
Hier werd een live verbinding met de World Water Day in de VS tot stand gebracht, waarbij ook dhr. Ban Ki-moon aanwezig was.

 

Soetendorp één van de aanwezigen

 

Tijdens dit forum werden ook vragen en/of opmerkingen uit het publiek behandeld die ter plekke werden gesteld. Hierboven Awraham Shalom Soetendorp, ook lid van ‘Water for Life’, en de commissie voor Millennium Development Goals.

Links minister Ploumen, tweede van rechts president van Liberia

 

Op de foto hierboven minister Ploumen, maar ook onder andere Ms Ellen Johnson Sirleaf, de eerste vrouwelijke presidente van Liberia.

 

kinderen met cheque

 

Na afloop kwamen kinderen de zaal in die een cheque droegen, waarop het bedrag stond wat alle landen met de deelnemende scholieren hadden verzameld met hun “walk of water”. In veel landen hadden zij 6 kilometer gelopen met 6 liter water op hun rug. Met deze actie was maar liefst bijna 1,3 miljoen euro bijeen gebracht.

 

Prins Willem Alexander

 

Het is een kleine selectie van foto’s en beschrijving van de gebeurtenissen; ik wou dat ik er een “boek” mee kon vullen. Want hoe belangrijk is water! Zonder geeft wrijvingen, spanningen, oorlogen, ziektes en ga zo maar door.
Wij hebben water tot onze beschikking, maar hoe gaan we daarmee om? Is het terecht dat wij onze groenten halen uit landen die het nauwelijks hebben, gebieden die bijna woestijnen zijn maar voor onze (groente)wensen besproeid moeten worden? Ook wij hebben onze verantwoordelijkheid  Moeten wij blijven produceren en zo veel water verspillen, zeeen en rivieren vervuilen? Niet alleen de onze, maar ook die in andere (arme) landen?
Water; we hebben er zeeen van vol, maar niet iedereen kan hiervan profiteren. Ook wij horen wijs te worden.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.