Natuur/milieu

Vliegenzwam en meer herfstkleuren

vliegenzwam
Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen

De vliegenzwam.
Wat wilde ik deze graag zien (en fotograferen) dit jaar.
We boften met een prachtig begin van de herfst: het leek wel zomer qua temperatuur en laat bloeiende planten. Maar helaas, de regen liet op zich wachten. En pas bij vocht schieten de paddenstoelen echt uit de grond.
Het was dan ook voor veel mensen lang zoeken naar paddenstoelen. Maar toen er wat druppels waren gevallen, schoten ze met honderden tegelijk uit de grond. Wat heb ik dit jaar veel gezien! En veel verschillende soorten.
Maar de vliegenzwam: het was en bleef speuren.

vliegenzwam
Prachtige herfstkleuren en -luchten, hier in de Uithof

Prachtige herfstplaatjes kon ik “schieten”.
Herfst, echt niet mijn favoriete jaargetijde, maar wat een prachtige kleuren! Soms keek ik als betoverd om me heen. Het is (en was) zo genieten van de luchten en bladeren…..

winterslaap
lieveheersbeestje in winterslaap

Dat het kouder wordt en dat de winter eraan komt is nu in de natuur ook duidelijk.
Een lieveheersbeestje zit al aardig ineen gedoken in een verdroogd stuk van een eik. Hij was weggekropen in een verdord stuk blad.
Hoopvol vind ik altijd, dat de knoppen voor volgend jaar al zichtbaar zijn.

vliegenzwam
vliegenzwam, tientallen in en rond Ockenburg

In Ockenburg vond ik mijn gewenste paddenstoel uiteindelijk toch. En niet één, maar tientallen.
Die grote op het eerste plaatje is minstens 20 centimeter in doorsnee. Het kleintje lijkt iel in verhouding tot deze grote.
Ik vond het een prachtig gezicht, zoals deze vliegenzwam omhoog was gekomen tussen het mos en heide. Het is bijna een kerststukje.

zwavelzwam
zwavelzwammen

Maar niet alleen deze paddenstoel zag ik. Er waren en zijn zo veel verschillende soorten te bewonderen. Ook in de buurt, zoals deze zwavelzwammen in een dikke populier op de Vrederustlaan. Deze populier staat niet op de nominatie omgehakt te worden in tegenstelling tot veel andere in de wijk. Maar ik neem aan, dat het niet lang meer zal duren of deze krijgt ook een “groene stip”.

vliegenzwam
zijn ze niet mooi?

Een laatste foto van deze fragiele zwammen. Ik neem aan dat het de langsteelfranjehoed is.
Het is maar een kleine selectie uit alle zwammen die ik heb aangetroffen.
Ik hoop nog de porseleinzwam te mogen zien, maar daarvoor zal ik ver van huis moeten gaan ben ik bang.
Of weet iemand of ze ook hier dichterbij voorkomen?

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.