Politiek,  Stadsnieuws

Vlaggetjesdag; feest of politiek spel?

 

Ik herinner me, dat toen ik heel jong was, ik was echt nog geen tiener, we met mijn vader en moeder regelmatig naar Scheveningen gingen om in de door mijn vader oranje gespoten kever daar de boten in de havens te bekijken.

Eén dag was heel bijzonder; vlaggetjesdag. Alle schepen waren prachtig versierd met allemaal vlaggen. Overal zag je mensen lopen en de schepen bewonderen en de Scheveningse vrouwen liepen (vanzelfsprekend) in klederdracht; dat maakte altijd zo’n indruk op me!

Ik kan me ook niet meer voorstellen, dat het op die dag slecht weer was; misschien gingen we dan ook wel niet…..).

Het was van oorsprong de dag waarop vissersschepen met vlaggetjes versierd werden en in de haven lagen op de zaterdag, voorafgaand aan Pinksteren.

Op de dagen direct volgend op Pinksteren voeren de eerste schepen uit om te gaan vissen op haring. Nadat eind jaren zestig van de vorige eeuw door andere visserijtechnieken met andersoortige schepen, raakte Vlaggetjesdag haar werkelijke betekenis kwijt.

Tegenwoordig is vlaggetjesdag níet het uitvaren voor de haringvangst, maar de komst van de Hollandse Nieuwe. Het eerste vaatje nieuwe haring wordt geveild en de opbrengst gaat naar een goed doel.

 

In de loop van de jaren werd vlaggetjesdag steeds meer een commercieel feest.

Ook erg gezellig; beslist!

Sponsors werden gezocht en het werd steeds meer een feest, niet alleen voor de Scheveningers zelf, maar van heinde en verre kwamen mensen af op dit festival; wel 200.000 bezoekers bezoeken vlaggetjesdag elk jaar.

 

Vorig jaar ben ik er weer geweest.

Wat me opviel was een immense stand waarin wethouder Norder zijn plannen voor Scheveningen presenteerde en verdedigde.

Hier kan je mijn log lezen.  

(bril op! Het is nog niet aangepast helaas door tijdgebrek….)

 

Dit jaar, zal vlaggetjesdag op 13 juni plaatsvinden.

Althans, dat is de bedoeling.

Maar helaas, er lijkt een kink in de kabel te komen.

Wat is er aan de hand?

Ik quote Den Haag FM:

 

“Vlaggetjesdag in Scheveningen zit zonder hoofdsponsor. De organisatie heeft gebroken met het samenwerkingsverband van Woningcorporatie Vestia, projectontwikkelaar AM en Zublin Grenada. Zij willen dat het evenement aandacht schenkt aan hun plannen voor een cruiseterminal in de haven. Op die manier zou het festijn mee gaan met zijn tijd.

De Stichting Vlaggetjesdag wil aan die voorwaarde niet voldoen en gaat proberen een nieuwe hoofdsponsor te vinden. De organisatie gaat er wel van uit dat Vlaggetjesdag gewoon doorgaat.

De Haagse Stadspartij is boos over het gedrag van de hoofdsponsor. In een uitzending van TV West sprak fractievoorzitter Joris Wijsmuller van chantage en onbeschoft gedrag. Volgens de Stadspartij is Vlaggetjesdag een traditie en geen podium voor toekomstplannen van bedrijven.”

 

En zo is het maar net. Vlaggetjesdag lijkt nu een politiek spelletje te worden in plaats van een feest en traditie. Dat het mee gaat met de tijd is normaal; je kan niet stil blijven staan,ook is de achtergrond van deze dag gewijzigd. Maar mag je het als politiek platform gebruiken? Mag je dit soort voorwaarden stellen om een geldbedrag te sponsoren?

Ik vind van niet; het is een feest, geen promotiefeest van politici en projectontwikkelaars.

En om dan zo vlak voor dit feest dergelijke eisen te stellen.

Ik vind het onbehoorlijk.

 

Ik quote nog even een pikant detail:

 

 

Deze foto is gefabriceerd uit een cache van Google…..

 

Scheveningsche Courant, 25 mrt 2009
“Scheveningen – Vorige week maakte wethouder Marnix Norder bekend dat hij de beslissing voor de komst van een cruiseterminal over de aankomende verkiezingen heen wilde tillen. Als reden hiervoor noemde de wethouder dat de onderzoeken naar de haalbaarheid van de cruiseterminal veel tijd in beslag nemen. Deze beslissing leek het rumoer rondom decruiseterminal even te doen stillen, heel even.

 

van onze redactie

Want enkele dagen later verscheen op de nieuwbouwsite niki.nl een advertentie waarin te lezen viel dat de eerste nieuwbouwwoningen die op het terrein van de Cruiseport terminal worden gerealiseerd in het eerste kwartaal van 2010 in de verkoop gaan. Een erg gunstige vooruitblik, aangezien een beslissing of deze woningen er überhaupt wel komen pas na
de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 gemaakt kan gaan worden.
Nadat deze grove fout aan het licht kwam via websites zoals
www.behoudzuiderstrand.nl, werd de advertentie razendsnel van niki.nl verwijderd (zie foto hierboven red.). Maar het leed was al geschied.
De Haagse Stadspartij wil weten waarom AM Vastgoed nu al adverteert met woningen die bij de cruiseterminal worden gebouwd en waarom de onderzoeken naar de haalbaarheid  doorgaan. Dat is volgens de Haagse Stadspartij de burger zand in de ogen strooien. Fractievoorzitter Joris Wijsmuller: “Ik begrijp er niets meer van. In de pers roept Norder dat de besluitvorming is uitgesteld tot na de verkiezingen en tegelijkertijd word ik gevraagd om mee te gaan op een soort snoepreis naar Vancouver en Seattle om cruiseterminals te bekijken.”
Ook bewoners voelen zich in de maling genomen. “Wij als bewoners hebben door deze actie nu helemaal het gevoel alsof die cruiseport er straks gewoon even doorheen gedrukt wordt. Heeft het nog wel nut dat we straks gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen?”, vraagt een teleurgestelde Duindorper zich af.
Het lijkt er op dat wethouder Norder de lobby voor de Cruiseport gewoon doorzet. Wethouder Norder en Huffnagel zijn net terug uit de Verenigde Staten, waar zij met de Kamer van Koophandel en de initiatiefnemers van de Cruiseport Scheveningen een bezoek hebben gebracht aan een wereldbeurs voor cruise(terminal) partijen. De oriëntatie is volgens de gemeente gericht op het onderzoeken van de levensvatbaarheid van het Haagse initiatief.
“Zo’n snoepreisje op de kosten van de burger, want deze reis wordt betaald door de gemeente Den Haag, is toch belachelijk op dit moment”, aldus de bewoners.
Actiegroep Behoud het Zuiderstrand heeft middels een brief de gemeenteraad om opheldering over de gang voor zaken gevraagd. Daarnaast hebben zij de verschillende fracties verzocht hun standpunten ten aanzien van het plan voor de Cruise Terminal en het behoud van het Zuiderstrand kenbaar te maken. “In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen kijken wij uit naar uw standpunt in deze kwestie. We zullen de standpunten van de partijen publiceren op de inmiddels erg populaire website
www.behoudzuiderstrand.nl“, aldus een woordvoerder van Behoud het Zuiderstrand.”

 

Voor meer linken en details kijk op hier op Ons Scheveningen    

 

 

Please follow and like us:

8 reacties

 • ton

  Zonder sponsor kan het eerste vaatje haring toch ook binnenkomen en geveild worden t.b.v. een goed doel? Wat maakt gelukkig: een sponsor of een spontaan evenement?

 • kk

  Weetje wat ik altijd zo leuk vind van deze stukjes, ik kan altijd heerlijk roepen ‘totaal belachelijk’. Maar even serieus het is raar dat het evenement een totaal andere wending krijgt omdat sponsoren hun eigen belangen op willen dragen. Sponsoren kan op verschillende manieren.

 • jan

  @KK
  Dat zijn denk ik een heleboel mensen met je eens!!!!

  maar zals je de links volgt, dus ook die naar mijn site, dan trekt geertje de juiste conclusies…. het is een politiek spel, en aangezien het consortium een directe link heeft met de PVDA bestuurders is het gebeurd!!

  De PVDA weet er vanaf!! dat kan niet anders!!!!!
  Anders had het college wel ingegrepen op een of andere manier!!!

 • Barry

  Ik heb heel toevallig die uitzending gezien. Die sponsor wil alleen geld geven als hij zijn verhaal en plannen voor de haven van Scheveningen mag vertellen. Slaat natuurlijk nergens op want het hoort gewoon bij Scheveningen. Maar mocht vlaggetjesdag straks verdwijnen, dan ook graag Haschiba, milan milan, Parkpop en Koninginnennacht weg.

  Ik ga ieder jaar even kijken daar, lekker wat kibbelingetjes weg knagen (haring lust ik niet) en dan even door de keizerstraat de kraampjes kijken.

 • Team Behoud Zuiderstrand

  Complot: Cruise Terminal
  Door: Jos van Noord (Telegraaf, 1 april 2009).

  De Haagse afdeling van de PvdA, die onze stad met z’n mooie stranden voor een vriendenprijsje in de uitverkoop zet bij het grootkapitaal, regeert over de verkiezingen heen.

  Onze rode hoogbouwwethouder Norder heeft aan iedereen maling. Roept, om de goegemeente te sussen, dat hij de beslissing over dat grootscheepse masterplan met een cruiseterminal aan het Zuiderstrand over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen heen wil tillen, om de democratie ook eens kans te geven. Mooi hè. Intussen drukt hij z’n plannen gewoon door!

  Om zo’n aanloophaven voor luxe hoogbouwschepen te betalen, moeten er duizend appartementen aan zee komen, waar het wondermooie Westduingebied voor moet wijken. Je kunt nu eenmaal geen omelet bakken zonder eieren te breken.

  AM Vastgoed, een van de handlangers van Norder in het cruisecomplot, bood deze weelderige woningen alvast te koop aan op het internet, maar toen een wakker raadslid van de Stadspartij vroeg hoe dat zat, werd de advertentie slinks verwijderd. Intussen organiseert Norder een snoepreis voor geselecteerde leden van het gemeentebestuur naar Vancouver en Seattle aan de Amerikaanse westkust, in mei worden daar de cruisehavens bekeken. Op kosten van de belastingbetaler, uiteraard.

  Hoezo, over verkiezingen heen tillen?

  Volgens mij worden wij getild.

  Met zijn VVD-kompaan Huffnagel, onze wethouder van logo’s en andere feestzaken, is Norder net terug uit Miami. Omdat de situatie in Florida natuurlijk álles weg heeft van Scheveningen-Zuid, moest daar dringend een studiebezoek worden gebracht. Onderweg konden de wethouders in de businessclass de zaken nog even doornemen met de Kamer van Koophandel en de initiatiefnemers van Cruise Port The Hague Holland, de bonussector en warempel de woningbouwvereniging Vestia, van tante Hannie en ome Karel driehoog-achter in Morgenstond. Hebben die huisjesmelkers zóveel geld over?

  Over het milieu hoeven we ons geen zorgen te maken, met die stinkboten.” ;Alle vuiligheid wordt aan boord gereinigd”, had Huffnagel in Miami geleerd.

  Enige verkeersdruk kunnen we er in Den Haag nog wel bij hebben, toch? Op zo’n cruiseschip zitten 1500 Amerikanen en als die gaan passagieren, gaan er zo’n vijftig in een toerbus. Die rijkelui gaan natuurlijk comfortabel molens kijken, Keukenhof en Amsterdam, want wat moeten die mensen in godsnaam in Den Haag? Even langs het Pies Palace en dan de grote weg op.

  Dertig bussen heen en dertig bussen terug en dat zo’n honderd keer per jaar. Daar levert de Vogelwijk z’n Zuiderstrand graag voor in.

  Waarom willen die cruiselui in Scheveningen aanleggen, bij een stad die nog niet in staat is om een wandelpier te exploiteren? De grote cruisemaatschappijen van de wereld zien Scheveningen helemaal zitten, melden onze wethouders.

  Ach, die verkiezingen. *Waar wachten we nog op?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.