Muziek,  Overweging,  Wijknieuws

Verhuizing Parkpop naar Malieveld: wat is er erg aan?

Verhuizing Parkpop
Verhuizing Parkpop naar Malieveld???

Verhuizing Parkpop naar Malieveld
Toen ik het persbericht kreeg van de voorgenomen verhuizing Parkpop naar het Malieveld, moest ik wel meer dan één keer slikken.
Parkpop weg van het Zuiderpark? Naar het Malieveld?
Het Malieveld is dan wel groot, maar het heeft absoluut niet de sfeer die het Zuiderpark heeft.
Want gaat Parkpop niet ook over een familiefeest?

Vanaf ongeveer 1984 kom ik op Parkpop.
Elk jaar gingen mijn man en ik, al was het even, naar het Zuiderpark waar we andere jongeren (toen nog wel….) ontmoetten en samen heerlijk genoten of op het veld of op een bankje van de muziek. Vroeger waren er nog weinig hekken en kon je makkelijker van het veld af en er weer op.

luieren
Hele families luieren op kleedje in Zuiderpark. Straks nog wel mogelijk op Malieveld?

Ook toen we kinderen kregen gingen ze al vanaf dat ze baby waren mee.
Dekentje, maxi cosi en voldoende drinken: het was bij de ingang nooit een probleem.
Geweldig was toen ik een blog kreeg en uiteindelijk ook back stage mocht!
Ik heb zo veel geweldige bands van dicht bij mogen fotograferen.

Ontstaan van Parkpop
Parkpop startte op 5 juli 1981 met één podium en 15.000 bezoekers. Het festival is ontstaan door de samenvoeging van Maliepop (jaja, op het Malieveld) en Noordzeepop. De nieuwe locatie ‘het Zuiderpark’ leidde tot de naam Parkpop.
Op Wikipedia lees ik:
De grootste geldschieter en vergunningverlener was de gemeente Den Haag. Deze stelde, dat er in 1981 slechts plaats zou zijn voor één festival en verzocht Evenementenbureau AHC om in overleg met de Stichting D’Job te treden om te komen tot één festival. Uitgangspunten voor het nieuwe festival waren: grote groeikansen, gratis toegankelijkheid, promotie voor de stad Den Haag en een duidelijke naamgeving.

graffiti en hiphop
Ook graffiti was naast hiphop mogelijk: veel te doen in Zuiderpark

Waarom wel/niet naar Malieveld?
Persoonlijk zie ik het niet zitten.
Voor mij is Parkpop verbonden aan het Zuiderpark. Niet alleen vanwege de naam.
Ik schreef al dat het een “familiefeest” is. Hele gezinnen zoeken een plekkie op het veld om daar de hele middag te blijven. Heerlijk is het om te slenteren langs de stands en mee te doen met de diverse activiteiten die je kan vinden op dit gratis festival.

Het Malieveld heeft simpelweg deze sfeer niet.
Je kan je niet een beetje terug trekken als gezin. Niet in een hoekje op een duidelijke plek gaan zitten waar jongere kinderen je terug kan vinden. Het veld is in tegenstelling tot het Zuiderpark één groot geheel en hoe de indeling ook wordt, dit wijzig je niet.
Ik heb het gezien met PINK!
Je kan wel achteraf gaan zitten, maar het intieme is ver te zoeken.

Het voordeel van het Malieveld is de bereikbaarheid.
Vanaf CS is het maar even lopen, dus waar je ook vandaan komt: je bent er zo.
Bijna elk OV gaat erheen én er is, in tegenstelling tot het Zuiderpark, veel parkeergelegenheid.

Verhuizing Parkpop
Podium van Musicon

Het Malieveld is zwaar belast.
Regelmatig voorkomende demonstraties en evenementen zorgen ervoor, dat de grasmat keer op keer moet worden bijgewerkt.
Niet echt om vrolijk van te worden.
Als alles goed loopt (corona) zal in mei het Bevrijdingsfestival plaatsvinden en eind mei de Tong Tong Fair. Dit zijn al twee grote evenementen, die het veld zwaar belasten en daar komt Parkpop (in de toekomst weer Maliepop?) na.

De datum die anders is, maakt niets uit: als je kijkt naar alle data op wikipedia is de laatste zondag van juni iets waar wel vaker van werd afgeweken.
Maar het feit, dat Mojo aangeeft de komende jaren in te zetten op vernieuwing en groei lijkt mij een beetje te simpel gesteld.
Want groei? Op het Malieveld?
Op dit veld passen 80.000 mensen. Een stuk minder dan het aantal bezoekers van de afgelopen jaren. Het minimum aantal bezoekers is toch echt 200.000
Volgens Guus Dutrieux niet erg, want “die komen nooit tegelijk”.
Maar wat ik merk, is dat die piek ofwel in de middag is, ofwel bij een geweldige band. Dus een “piekbelasting” zal op zeker voorkomen.

Verhuizing Parkpop
Diverse optredens voor elk wat wils

Mijn idee is, dat Parkpop geen familiefeest meer zal worden in de toekomst, maar zich voornamelijk zal richten op de jongere mensen. Jammer, want juist voor deze groep is er al veel.
Parkpop had de kracht van de mix, zowel qua muziekstijl als leeftijd.
Gratis is het komend jaar (nog?) wel. Nog met een vraagteken, want het Malieveld is wel beter te controleren….

Hoe reageren bekende Hagenaars?
De reacties op social media op de verhuizing van Parkpop naar het Malieveld zijn nogal wisselend. Er is wel begrip voor het besluit maar veel mensen vinden het jammer dat het vertrouwde Zuiderpark wordt verlaten.
Verschillende bekende Hagenaars hebben ook gereageerd, zoals oud-wethouder Rabin Baldewsingh die schrijft het “Echt jammer!” te vinden. Voormalig North Sea Jazz-organisator Theo van den Hoek vindt het “niet slim om te verhuizen”. Hij vervolgt: “Het festival hoort in het Zuiderpark, slechte zet van ze.”

Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij is ook geen voorstander van de verhuizing: “Parkpop, het oudste gratis popfestival in volkspark het Zuiderpark verplaatsen naar het Malieveld waar minder mensen en minder podia terecht kunnen? Niet doen!!!” Entertainer Jeffrey Huf schrijft: “Nou, daar gaat weer een stukje jeugdsentiment.”

Richard Kanters van de website Stappen in Den Haag is niet blij: “Het Zuiderpark heeft vele malen meer sfeer en gezelligheid dan zo’n veld. Malieveld is mooi voor een grote artiest maar niet voor Parkpop, Parkpop hoort gewoon thuis waar het begon in het Haagse Zuiderpark en nergens anders.”

Stadsdichter Victor R. Meijer baalt en kondigt met een knipoog aan: “Ik ga op het Malieveld demonstreren dat Parkpop daar niet mag.” Rick van Oosterhout van het The Hague Beach Stadium twijfelt nog: “Ik probeer het objectief te begrijpen, maar dat lukt me nog niet best.”

Verhuizing Parkpop
Diverse optredens: voor elk wat wils

Maar er zijn natuurlijk ook positieve reacties van bekende Hagenaars. DJ Ziggy schrijft het “gaaf!” te vinden.
Jochem Cats, bekend van het Haags Hiphop Centrum, is ook positief: “Hele goeie move. Dat geduw en getrek altijd met vervoer, veiligheid etc. Lekker save op het Malieveld direct naast CS. Ook stukken beter voor de Haagse binnenstad. Lekker shoppen, slapen, dansen! Helemaal top!”

Het Bevrijdingsfestival Den Haag, elk jaar op 5 mei op het Malieveld, schrijft op Facebook: “Welkom (terug) op het mooie Malieveld.” Chef Nieuws Axel Veldhuijzen van de AD Haagsche Courant reageert met: “Is het echt zo erg dat Parkpop verhuist? Ondanks alle goede herinneringen denk ik toch van niet.”
Heino Walbroek van de The Hague Royal Christmas Fair maakt het eigenlijk niet uit: “Parkpop blijft een tijdloos fenomeen ongeacht de locatie.”
Artiestenmanager Arlette Hovinga schrijft: “Makkelijker bereikbaar en makkelijker te controleren lijkt me.” Maar ze maakt zich toch zorgen: “En makkelijker om entree te heffen in de toekomst.”

Please follow and like us:

3 reacties

  • Kees Kouwenberg

    Onzalig idee. Vast door een niet-Hagenees bedacht, iemand die niet al vele jaren Parkpop bezoekt. En dan die argumenten… die ze met droge ogen de media in slingeren. Zucht…. Ik vind het net zoiets als de Nieuwjaarsduik verhuizen naar de Vliet, want dat is ook water. En dan verplaatsen we meteen Kaderock en Jazz in de Gracht ook maar naar het Malieveld. Veel beter bereikbaar van af Centraal toch? Nee, bepaalde evenementen zijn aan een bepaalde plek gebonden. Parkpop is Parkpop omdat het in het Zuiderpark is. En ik zeg echt niet dat er op het Malieveld geen leuk festival georganiseerd kan worden, maar dan is het geen Parkpop. Parkpop is geen naam, het is een begrip een (collectieve) herinnering die voorduurt, en die plak je niet op een ander festival. Nee, onzalig idee!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.