Natuur/milieu,  Wijknieuws

Update vleermuizen in gevaar door boomkap?

boomkap
Voorgenomen boomkap overal zichtbaar in Escamp

In mijn vorige blog schreef ik over mijn angst dat vleermuizen die veelal in Escamp voorkomen in gevaar zouden kunnen zijn door de voorgenomen boomkap.
Voornamelijk oude populieren zullen moeten geloven aan de “hakbijl”. Helaas, maar ze zijn volgens de Gemeente Den Haag niet meer veilig.
Eerlijk gezegd ben ik het daar vaak mee eens. Ik heb dikke takken gezien die door stormen naar beneden zijn gevallen in de omgeving. En tijdens harde wind wandel of fiets ik niet graag langs deze hoge bomen.

Gelukkig reageerde de Gemeente Den Haag op mijn vraag op uitleg. Want, zo las ik, vleermuizen gebruiken ook boomholten als verblijfplaats. Zijn deze mooie dieren niet in gevaar door de boomkap?
Na achterlaten van mijn telefoonnummer werd ik dezelfde dag al gebeld door iemand van de gemeente, om over mijn bedenkingen te praten.

Hij vertelde dat het inderdaad jammer was, dat er zo veel bomen tegelijkertijd verwijderd moeten worden. Dat kwam, zoals ik ook al aangaf,  aan het feit dat ze allemaal in dezelfde periode waren geplant.
Er is onderzoek gedaan naar de conditie van de bomen maar ook in hoeverre de kap ecologisch verantwoord was. Dus ook of de bomen als slaapplaats werden gebruikt door vleermuizen (door middel van een “quickscan”).

vleermuizen
archieffoto van vleermuizen

Gelukkig kwam uit de scan dat voor wat betreft de functie als slaapplaats van deze zoogdieren er geen risico was. Vlak voor de kap zullen de bomen nogmaals worden geïnspecteerd.
De hier voorkomende vleermuis blijkt de zogenaamde gewone dwergvleermuis te zijn. Kijk maar eens op dit kaartje dat ik van de gemeente kreeg.  Dit zoogdier kiest voor huizen als slaapplaats! Toen ik dat zag, was ik verder gerust gesteld.

Gereguleerd kappen was eigenlijk niet meer mogelijk, waar ik al bang voor was.
Normaliter zou de gemeente graag kiezen voor een geleidere boomkap, maar het is ook zonde om gezonde bomen te verwijderen.
Wel konden bewoners in een straat waarin meer dan 50 bomen verwijderd moesten worden kiezen om alles in 1 keer te kappen, of door een aantal te snoeien, waarbij later de boom alsnog geveld zou moeten worden.

boomkap
Bij harde wind en storm vallen veel takken omlaag

Kandelaberen van populieren is namelijk niet echt een optie.
Ten eerste zou dat dan elk jaar moeten gebeuren, maar zelfs dan blijft het riskant.
Vaak vormt zich (onzichtbare) rot bij de verwijderde takken en vaak wordt de boom door zwammen aangetast.
Lees deze leuke link met een stuk geschiedenis van de Haagse bomen maar eens en hier een link van Boom7  (boomverzorging) waarin verteld wordt waarom dit bij populieren niet kan.

Op mijn vraag of de bomen die worden gekapt in elk geval worden vervangen door snelgroeiende bomen werd gelukkig positief geantwoord.
Een deel van de bomen zullen weer populieren zijn, tenminste, daar waar de ruimte het toelaat. Zoals op wegen als de Lozerlaan.
Daar zullen dus in een mum van tijd weer volwassen ogende bomen staan voor de komende 70 jaar….

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.