Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Uitreiking Haagse Fotografieprijs

borden met foto's in Atrium 

Vandaag werd in het IJspaleis voor de vierde maal de winnaar van de Haagse Fotografieprijs bekendgemaakt. Dit jaar was het thema van de Haagse Fotografieprijs Den Haag Sportstad.

In het Atrium hingen op grote borden alle foto’s die door de jury, bestaande uit mw. Jetta Klijnsma (wethouder van Cultuur, Loco-burgemeester en voorzitter van de jury), dhr. Maarten Schenk (directeur Haags Gemeentearchief), dhr. Bart Singeling (senior communicatie-adviseur Voorlichting en Externe Betrekkingen van de Gemeente Den Haag) en dhr. Maarten Brak (redacteur Concernmedia Voorlichting en Externe Betrekkingen van de Gemeente Den Haag) waren beoordeeld.

 

    

de 5 genomineerden

 

5 Mensen, hier op de stoelen vooraan zittend, waren uiteindelijk genomineerd voor de hoofdprijs waarvan 3 mensen in de prijzen vielen.

 

 winnaar C. Boers ontvangt cheque

 

 

De uiteindelijke winnaar was dhr. C. Boers uit Haarlem, die uit handen van Jetta Klijnsma een cheque van 1000 euro ontving.

Zijn foto was origineel; misschien niet een echt spectaculaire, zoals bijvoorbeeld een perfect tijdsmoment van een sporter, maar deze foto viel wel  op.

 

Toevallig had ik vlak voordat de uitreiking begin een tijd met hem staan praten; hij wist toen dus nog niet dat hij de uiteindelijke winnaar was! (en ik niet eens dat hij genomineerd was…).

Hij vertelde oorspronkelijk uit Den Haag te komen en daar ook altijd had gewerkt, bij de NS, tot aan de grote reorganisatie in 1996 toen het van overheid naar private instelling werd. 8000 Mensen werden ontslagen, waaronder eerst de ouderen. Hij viel daaronder. “Maar” een springer had hij meegemaakt tijdens zijn (als ik het goed het onthouden) 26 dienstjaren daar. Hij woonde in een van de dienstwoningen die nu verdwenen zijn (Koningskade?) vlak bij hofjes die ook niet meer bestaan. Was een leuk gesprek!

 

Toen de prijs door mw. Jetta Klijnsma werd uitgereikt vertelde hij dat hij met deze foto uren bezig was geweest. Hij had het voordeel gehad, zo zei hij, dat hij voor het ADO stadion in gebruik werd genomen, er mocht fotograferen.

In het juryrapport staat: “In deze winnende foto is het ADO stadion op een kunstzinnige manier vastgelegd. De verstilde indruk van het stadion laat de fantasie bij de kijker. De kleuren groen/geel maken dat het nergens anders kan zijn dan in Den Haag.”

Jetta voegde toe, dat het net leek, of je de waterdruppels van de stoelen kon pakken.

Hij was erg blij met de prijs; hij vertelde me, dat hij behoorlijk wat kosten had gemaakt en zijn pc aan vervanging toe was!

 

Tweede prijs 

 

 

De tweede prijs ging naar dhr. H. Willink uit Den Haag met zijn foto van Michaella Krajicek op de Metsbaan. Hij ontving € 300,=.

Typisch een foto van een prachtige scherpte en perfecte timing.

De jury schreef: “Bij de foto die als tweede is geëindigd is een Haags icoon, Michaella Krajicek, op een typisch Haagse tennisbaan, de Metsbanen, in actie uitgebeeld, waarbij tevens het Haagse beeldmerk prominent aanwezig is.”

 

 

 derde prijs

 

 

De derde prijs ging naar de heer B. Soeters uit Amsterdam. Zijn prijs bedroeg € 200,=.

Hierover schreef de jury: “Van doorslag bij de derde plaats gaf het typisch Haagse beeld, de Hofvijver met regeringsgebouwen, met het toch wel unieke beeld van een regatta die op de hofvijver werd geroeid.”

 

 

 tasjes voor andere genomineerden

 

 

De twee andere genomineerden gingen niet geheel met lege handen naar huis; zij kregen een tas met inhoud (wat weet ik niet).

 

 

 trotse winnaar voor zijn foto

 

 

Hier nog even de winnaar trots voor zijn foto staand, waaronder “eerste prijs” was ondergeplakt.

 

Benieuwd naar de foto’s?

De tentoonstelling is tot en met 17 mei 2008 te zien in de tentoonstellingsruimte van het Haags Gemeentearchief van het IJspaleis. Openingstijden: ma.-vr. van 9-19u, do. tot 21u en za. 9.30-17u.

De toegang is (vanzelfsprekend daar) gratis.

 

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.