Wijknieuws

Tiny Houses nu echt bewoond op Proeftuin Erasmusveld

Tiny Houses
Tiny Houses op het Erasmusveld

Afgelopen maandag opende wethouder Joris Wijsmuller het tijdelijke tiny house village, de Tiny Houses, en de stadsakker in de nieuwe stadswijk Proeftuin Erasmusveld. Helaas kon ik daar niet bij aanwezig zijn, maar wel de daarop volgende dag. Toen was er weer een inloop. Een proefevent zoals dat werd genoemd. Iedereen kon kennis maken met de locatie en de eerste plan- en woningideeën zien.
Mij ging het voornamelijk om de Tiny Houses. Ook deze kon je bekijken en zelfs van binnen.

Tiny Houses
Het zitdeel in een van de huisjes

Wat zijn ze klein! Dat was het eerste wat mij opviel. Kleiner dan ik had verwacht eigenlijk. Natuurlijk had ik er van buitenaf al een gezien, maar als je binnen alles bekeek, leek het veel krapper.
De huisjes die ik heb gezien waren nog niet af. Er werd nog stevig aan verbouwd en vertimmerd. Alleen de basis was gereed. Slapen en wonen was mogelijk. Maar daar was het mee gezegd.
De woonkamer annex keuken/toilet was in alle gevallen op de begane grond. Een verhoging bereikbaar met een trap leidde je naar een bed.

Tiny Houses
De keuken en hier met een gasfornuis!

Opvallend vond ik, dat iedereen zijn eigen idee vormde voor wat betreft inrichting, ruimte oplossing (want er is weinig ruimte), gebruik van energie en dergelijke.
Sommigen waren al ver op weg met waterfiltering. De Tiny Houses worden namelijk niet aangesloten op de waterleiding, dus men moet zelf zorgen voor zuiver drinkwater. Dit gebeurt door regenwater op te vangen en dan te filteren (met diverse filters, zoals actieve koolstoffilters). Dunea was wel bereid te checken of het veilig was (deze is vlak ernaast gevestigd).
Ook een riolering wordt niet aangesloten, dus alles wat je kwijt wilt, moet op een juiste manier worden afgevoerd of gecomposteerd.

Tiny Houses
Een gezellige houtkachel

Hetzelfde geldt voor gas. Ook deze wordt niet door een energieleverancier aangesloten, dus moet je zelf een keuze maken voor wat betreft de oplossing van koken en verwarming.
De een ging koken op gas, de ander gaat daar inductie voor gebruiken.
Verwarming was in één huisje door middel van een gezellige houtkachel.
Er hing (ook omdat er een geiser in deze woning hing) een koolmonoxidealarm aan het plafond.
Natuurlijk zitten er wel al zonnepanelen op het dak. Elektriciteit is dus geen issue.

Tiny Houses
Het bed in de hoogte

Alle bewoners van deze Tiny Houses zijn dol enthousiast en lieten graag zien hoe zij hun woning inrichten. Het lijkt me heerlijk als je niet al te oud bent en geen kinderen hebt. Met kinderen is het echt veel te krap naar mijn mening.
Maar was ik jong geweest had ik het zeker overwogen.
Helaas is de pilot voor twee jaar. Wat daarna met de mobiele huizen gaat gebeuren is nog de vraag.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.