Mens/Maatschappij,  Politiek,  Stadsnieuws

Stop geweld tegen Eritrese vluchtelingen in Libië

Eritrese vluchtelingen
Stop geweld tegen Eritrese vluchtelingen in Libië

Op het Koekamp was op 14 oktober een enorm grote demonstratie van mensen uit Eritrea gaande.
Het is lang geleden, dat ik zo veel mensen bijeen zag om duidelijk te maken wat zij wilden. Namelijk het stoppen van het geweld tegen Eritrese vluchtelingen in Libië.

Niet alleen ik maakte foto’s, ook iemand van Regio15: Sebastiaan Barel. De reacties op deze status logen er niet om. De strekking:
Vraag van een vriend. “hebben alle “demonstranten” vandaag voor deze demo vrij genomen”? We weten allemaal het antwoord, dat dan weer wel. Blijf schrijven #NOWAY #defendeurope

Eritrese vluchtelingen
Paar honderd demonstranten

Ik ben dus -wetend dat “Eritrea een slecht leefbaar land is”- gaan Googelen.
Daar werd bevestigd wat ik wist.
Wikipedia zegt:
In 2009 stelde Human Rights Watch de mensenrechtensituatie in Eritrea aan de kaak. Volgens HRW werd er op grote schaal gemarteld, werden duizenden onder slechte omstandigheden opgesloten en werd op grote schaal dwangarbeid toegepast.

In juni 2016 sprak een door de Verenigde Naties ingestelde Commissie van Onderzoek uit dat de schendingen van de mensenrechten in Eritrea zo ernstig waren dat verwijzing naar het Internationaal Strafhof nodig was. De commissie sprak van misdaden tegen de menselijkheid, waaronder onderwerping aan slavernij van mogelijk 400.000 mensen. (…) Commissievoorzitter Mike Smith verklaarde dat slavernij, gevangenschap, gedwongen verdwijning, marteling, vervolging, verkrachting en andere inhumane daden al sinds 1991 onderdeel waren van een “wijdverbreide en stelselmatige campagne tegen de burgerbevolking”.

In Eritrea is al jaren sprake van een totalitair regime. Een dictatuur dus. Er is geen persvrijheid en politieke vrijheid en een beperkte godsdienstvrijheid. Kritiek op de regering is verboden en tegenstanders worden gearresteerd. Eritrese mannen en vrouwen tussen 18 en 50 jaar zijn dienstplichtig en in de praktijk duurt deze dienstplicht vaak veel langer dan de voorgeschreven 18 maanden.

Eritrese vluchtelingen
Veel vlaggen, borden en teksten/foto’s ter ondersteuning van hun oproep

Wie vlucht, is strafbaar. Sowieso om uit te reizen heb je een uitreisvisum nodig, die eigenlijk onmogelijk te verkrijgen is.
De vlucht is bijna onmogelijk. Via smokkelaars wordt een vlucht vaak ondernomen. Maar het is het onzeker dat je een veilige haven zal bereiken.
Smokkelen blijkteen goed lopende ‘industrie’, met een geschatte omzet van 1 miljard dollar” te zijn. “Eritrese vluchtelingen zitten gevangen in een wrede cyclus van exploitatie. Terwijl ze gedwongen kriskras de hele regio doorkruisen, worden ze geplunderd, bedreigd, geïntimideerd, verkracht en gegijzeld voor losgeld.

De kampen in Libië zijn mensonterend. Vele mensen worden mishandeld, verhandeld, verkracht en/of vermoord.
Maar ook is er weinig te eten. Lees hier één van de (vele) verhalen over een vlucht…
Dat er wordt gedemonstreerd? Terecht!
Het ging er bij deze demonstratie niet om dat de overheid Eritreeërs opneemt. Het ging en gaat er hun om, dat overheden (én instanties) deze wantoestanden aan de kaak stellen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.