Mens/Maatschappij,  Wijknieuws

Staatssecretaris Timmermans bezoekt Scholengemeenschap Zuidwest “De Haagse”

Staatssecretaris Timmermans


Op maandag 14 april kreeg de Scholengemeenschap Zuidwest “De Haagse” aan de Beatrijsstraat bezoek van Staatssecretaris Timmermans van Europese zaken.

Hij gaf hier een gastcollege aan leerlingen van de vierde klas voor het project “EU Back to School” op initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland met medewerking van het ministerie van OCW en de Algemene Bestuursdienst.

 

Op deze dag gingen ruim 300 ambtenaren van verschillende Europese instellingen tegelijkertijd terug naar hun oude middelbare school in Nederland, om gastcolleges te geven over de Europese Unie.

De reden was jongeren de Europese Unie meer concreet te maken.

Van veel scholieren kwam de klacht, aldus dhr. Timmermans, dat de regering zo weinig informatie gaf waardoor er weinig kennis was.

Door de gastcolleges wil het kabinet met hun in discussie gaan en informatie geven welke rol Europa in de samenleving speelt.

 

 introductievideo

 

Na het bekijken van een introductievideo vertelde dhr. Timmermans wat de EU betekent voor Nederland.

Tot de Tweede Wereldoorlog functioneerde elk Europees land als klein afzonderlijk geheel. Na de oorlog wilde men in groter verband problemen oplossen door samenwerking.

Belangrijk was volgens dhr. Timmermans wel de eigen identiteit, gewoonte en cultuur van een land in stand te houden en te koesteren.

Hij gaf aan, dat het in Europees verband het bij bijvoorbeeld zaken als het milieu eenvoudiger is grotere landen als de V.S. en China te overtuigen ook de vervuiling aan te pakken.

Maar ook het vrije reizen binnen Europa, een Europese munt, studeren, een talencursus volgen of werken in EU-landen maakt een Europa aantrekkelijker dan het functioneren als onafhankelijk land.

 

 in discussie met de leerlingen

 

Hierna vroeg hij of leerlingen in discussie met hem wilden gaan en vroeg naar hun dromen; wat zij later wilden worden. Veel verschillende antwoorden kwamen, waarbij duidelijk werd, dat een aantal leerlingen zeker met het buitenland te maken zullen krijgen.

 

Op een vraag van een van de leerlingen die naar zijn loopbaan vroeg antwoordde hij, dat hij als zoon van een mijn werkersgezin ( hij groeide op in Heerlen) als eerste het V.W.O. had kunnen doorlopen en daarna in staat was te studeren. Iets wat in zijn geval voorheen indenkbaar was; hij zou “vroeger” eveneens in de mijnbouw komen te werken.

Na de militaire dienstplicht kon hij door zijn studies (rechten en Frans en tijdens zijn dienstplicht leerde hij Russisch) kwam hij bij Buitenlandse Zaken.

Hij vertelde dat ieder kind, dat nu met een afgeronde opleiding eigenlijk gegarandeerd een baan zou krijgen; dat scholing daarom erg belangrijk is. Dit in tegenstelling tot toen hij van school kwam; de banen waren toen niet “voor het opscheppen”.

 

Ook Fitna kwam aan bod; in Europees verband had hij Nederland vanzelfsprekend moeten verantwoorden. Hij vertelde dat in Nederland bij wet de vrijheid van meningsuiting gold, en of het kabinet met een inhoud eens was of niet; de grondwet geldt voor iedereen. Hij vond dat de film een positief gevolg had laten zien, namelijk, dat Moslims “boven de film” waren gaan staan. Hij zei, dat er in Nederland veel mensen bang leken te zijn, dat Moslims de Nederlandse cultuur overnamen. Hij is een grote voorstander dat Nederland intercultureel wordt, niet alleen multicultureel.

Maar dat het ook de verantwoording van iedereen is, elkaar niet alleen aan te spreken op de zaken die goed gaan, maar ook op zaken die dat juist niet gaan.

 

Na een dankwoord aan alle leerlingen, die ondanks dat het lesuur al een poos was afgelopen geïnteresseerd waren blijven zitten verliet hij na een applaus het klaslokaal.

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.