Wijknieuws

Scholenveld; vervolg

scholenveld

Hier en hier schreef ik al over het Scholenveld.

Lang ligt de Wolweversgaarde braak; voor de lieveheersbeestjes geweldig; de ene soort na de andere tref ik daar aan. Maar voor het uiterlijk, veiligheidsgevoel en sfeer een stuk minder.

Ik schreef al, dat de mensen op de Zwaardvegersgaarde boos waren. Hun plein is al verkleind, zonder dat de bouwplannen voor het scholenveld waren goedgekeurd. Overigens zijn ze dat nog niet.

Tijdelijk is op het stuk dat werd afgegraven gras gestrooid, zodat niet nog meer braak lijkt te liggen.

Terecht boos zijn ze ook, omdat de gemeente ze niet van tevoren in kennis heeft gesteld van veranderingen in bestemmingsplan.

Dinsdag 20 februari was eindelijk een inloopbijeenkomst gepland, waar de plannen voor de bouw van de twee scholen voor bijzonder onderwijs werden toegelicht. Er stond een maquette en er lagen tekeningen. Ook waren beide scholen vertegenwoordigd (de directeuren en andere medewerkers) die het doel en de opzet van de school toelichtten. Tevens waren er medewerkers van de dienst DSO van de gemeente aanwezig, die de bouwplannen toe konden lichten.

 

Rond 19.00 uur kwam wethouder Norder, en na een kort inleidend praatje ontstonden toch enige discussies.

Hij vertelde dat ondanks de bezwaren van o.a. de VVE hij achter het plan stond. Er stonden twee scholen en twee scholen komen terug. Hij verontschuldigde zich voor alle communicatiefouten, maar hij vond het een mooi plan. De scholen zouden met een groene buffer worden gescheiden. Door eenzijdige bouw in het verleden in dit stadsdeel ontstond leegloop (jonge gezinnen wilden niet in een dergelijke portiekwoning), waardoor het organiserend vermogen verdween (clubs e.d.), detailhandel verdween en de cohesie van de wijk was ver te zoeken. Mooie nieuwbouw zou dat op gaan lossen.

 

Parkeerproblemen zouden niet voorkomen, omdat er een norm was gesteld van 1,5 per huis. Niet ging hij in op het feit dat voor de detailhandel op de Zwaardvegersgaarde een hogere norm noodzakelijk was, evenals de druk die het leerlingenvervoer (speciaal onderwijs!) met zich mee zou brengen.

 

Voor wat betreft de waardevermindering van de koopwoningen; veel gezinnen zijn speciaal daar gaan wonen vanwege de rust en de ruimte van het plein, verwees hij naar de bezwaar/beroepsmogelijkheden en dat het artikel 19 voor dit project van toepassing is. Dat houdt in, dat als je aan kan tonen dat je planschade hebt door wijziging van het bestemmingsplan je dat kenbaar kan maken aan een onafhankelijke commissie. De uitspraak wordt praktisch altijd gevolgd door de gemeente. Jouw schade is dan verhaalbaar.

 

Een paar conclusies van mij:

-De plannen staan gewoon vast.

-Communicatieve vaardigheden bij de gemeente zijn vaak ver te zoeken (zie ook Erasmuszone!).

-De bouwplannen op zich zien er op papier mooi uit.

-De skate-baan en het kleine veldje daarachter blijven bestaan.

Ik hoop dat het straks kleinere “Olympiek” speelveld inderdaad openbaar wordt! Want dat is voor mij nog maar een vraag; er werd gezegd van wel, maar eerder hoorde ik dat het alleen tijdens bepaalde uren zo zou zijn omdat de scholen dit veld in gebruik gaan nemen.

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.