Natuur/milieu,  Stadsnieuws

Schaapscheren en kaas maken bij de Stadsboerderijen

Schaapscheren
Schaapscheren: archieffoto

Het is lente!
We hebben nu even prachtige dagen, helaas zal het weer wat afkoelen, maar de dagen gaan lengen en de winter is echt voorbij!
Op de stadsboerderijen zijn weer veel leuke activiteiten te beleven de komende tijd!
Zoals schaapscheren en kaas maken. Kijk bij lees verder wat er bij welke Stadsboerderij allemaal te doen is.

Stadsboerderij Gagelhoeve, Mient 210 (Segbroek)
24 april: eiersalade maken  | 1 mei: ‘eierlaboratorium’ , van 13.30 – 15.30
Eieren zijn er niet alleen om op te eten, je kunt er ook mee knutselen en proefjes mee doen. Ben jij benieuwd wat je allemaal met eieren kunt doen?
Kom dan naar onze activiteiten op woensdagmiddagen in april en mei.

Stadsboerderij Landzigt, Aristoteleslaan 143 (Leidschenveen)
woensdag 24 april , 9.30 – 11.30 uur
Oudercafé Landzigt
Iedere laatste woensdag van de maand vindt er op Stadsboerderij Landzigt in Leidschenveen een Mamacafé plaats. Een leuk moment voor vaders, moeders, opa’s of oma’s, met (klein)kinderen van  0 tot 4 jaar, om samen met hun kind(eren) aan te schuiven en elkaar te ontmoeten onder het genot van een kop koffie of thee. Tijdens de bijeenkomsten wordt er regelmatig aandacht besteed aan thema’s waar iedere ouder mee te maken krijgt.

Voor de kinderen is er ruimte om te spelen en om bij de dieren te kijken samen met de gastvrouwen. Uiteraard zal er ook voor de kinderen wat te drinken klaar staan. Het Mamacafé is een samenwerking tussen Stadsboerderij Landzigt en het Centrum Jeugd en Gezin Leidschenveen. Thema: een medewerker van het Opvoedsteunpunt in Leidschenveen komt zich voorstellen en neemt het ‘Lekker in je vel spel’ mee om samen als ouders met elkaar kunnen gaan spelen. (oudercafé is de nieuwe naam voor het Mamacafé).

schapen scheren
Vroeger werden schapen met zo’n schaar geknipt….

Schaapscheerfeesten stadsboerderijen
De schapen van de stadsboerderijen worden in april en mei geholpen bij het ‘uitdoen’ van de warme wollen winterjassen. Dat is reden voor een feest op de stadsboerderijen wat we graag met bezoekers jong en oud samen vieren. En dit jaar is het extra feest want Natuur en Milieueducatie Den Haag bestaat 100 jaar. De schapen worden niet meer met de schaar geknipt, zoals 100 jaar geleden, maar met de scheermachine.  Op de volgende data worden schapen geschoren 24 april (Schildershoeve), 28 april (Herweijerhoeve), 1 mei (Reigershof), 8 mei (Op den Dijk, Waaygat en Woelige Stal), 15 mei (Gagelhoeve, Kakelhof), 18 mei (Landzigt) en 29 mei (Molenweide).

Stadsboerderij Schildershoeve, Teniersplantsoen 83 (Centrum)
Woensdag  24 april , 13.30 – 15.30 uur
Schaapscheerfeest Schildershoeve
Om 13.30 uur wordt de activiteit geopend met een optreden van ‘Gertje en Kriekje’. Diverse organisaties op het Teniersplantsoen sluiten aan bij dit feest met een eigen een activiteit. Op de stadsboerderij kan je gezonde pizza’s maken en is springkussen aanwezig.

Stadsboerderij Herweijerhoeve, Anna Polakweg 7 / Zuiderpark (Escamp)
Zondag 28 april, 13.30 – 15.30 uur
Schaapscheerfeest Herweijerhoeve:
Met schaapscheren en het spinnen van de wol, popcorn maken, Oudhollandse spelletjes zoals koekhappen, eierrace en blikgooien en andere spelletjes, leeftijd 4 tot 12 jaar. Deelname is gratis.

Stadsboerderij Reigershof Reigersbergenweg 280 (Haagse Hout)
Woensdag 1 mei, 14.00 – 15.30 uur
Schaapscheren op Reigershof
Kom je ook kijken hoe de schapen hun winterjas uittrekken? De schaapscheerder komt langs om de schapen te scheren.

Stadsboerderij Op den Dijk, Bovendijk 141-143 (Wateringse Veld)
Zaterdag 18 mei 10.00 – ca. 13.00 uur
Workshop kaasmaken
Op zaterdag 18 mei wordt op stadsboerderij Op den Dijk een kaasmaakworkshop gegeven. Onder het genot van koffie/thee maak je een eigen kaasje van verse melk.
Rond 16.30 uur kan je het kaasje dan ophalen.
Aan deze workshop kunnen maximaal 6 personen deelnemen en vooraf aanmelden is verplicht. Kosten zijn €15,00 per persoon (Ooievaarspas €5,00 p.p.)
Aanmelden verplicht via stadsboerderijen@denhaag.nl , deelname vanaf 8 jaar (ook volwassenen)

Uitgebloeide bloembollen?
Lever ze in op een stadsboerderij
februari t/m april | Tijdens openingstijden dinsdag t/m zondag van 9.00 – 17.00 uur
Alle stadsboerderijen | www.denhaag.nl/stadsboerderijen

Zo’n gezellig bakje met bloembollen op tafel, in het voorjaar. Maar wat doe je ermee als ze zijn uitgebloeid. Weggooien?! Zonde, want de bollen zijn vaak goed opnieuw te gebruiken. Lever ze in op de stadsboerderij. Deze bloembollen zullen dan op het terrein van de stadsboerderij worden herplant, zodat iedereen volgend jaar weer plezier kan beleven aan uw bollen!
In 2018 is er totaal meer dan 175 kg bollen ingeleverd op de stadsboerderijen.

100 jaar Natuur- en Milieueducatie in Den Haag
Met #goedbezigDH vieren we in 2019 dat de afdeling Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Den Haag 100 jaar bestaat. In 1919 nam de gemeente het beheer van de eerste Haagse School- en Kindertuin over. Dat was het begin van 100 jaar onderwijs over natuur en milieu.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.