Natuur/milieu,  Politiek,  Wijknieuws

Samenspraakbijeenkomst Erasmus-/Leywegzone

samenspraakbijeenkomst

De laatste dagen loop ik door enorme drukte behoorlijk achter met een heleboel informatie van deze wijk.

Een aantal zaken zal ik toch weergeven, omdat ik vind dat ze erg belangrijk zijn.

Een ervan is de laatste bijeenkomst betreffende de omgeving Leyweg en Erasmusveld, onder leiding van de heer G.J. Gielen van D.S.O. (in het midden van de foto).

 

Veel mensen weten, dat er verschillende bijeenkomsten zijn georganiseerd door de gemeente Den Haag om te weten te komen, wat de inwoners nou precies vinden van de inrichting/plannen van deze buurt.

De bedoeling is het Wateringse Veld te verbinden met Den Haag Zuidwest en de Leyweg “op te pimpen”: Onderdeel hiervan is natuurlijk het nieuwe stadskantoor dat op de plaats komt van de oude MTS op de Leyweg.

Dit kantoor zal publieksgerichte en tevens maatschappelijke functies gaan vervullen.

 

 

 aanwezigen op de samenspraakbijeenkomst

 

Op 13 december was de laatste bijeenkomst/samenspraakavond in de kerk op  de Leyweg, waar een samenvatting werd gegeven en de laatste puntjes op de i konden worden gegeven op de 9 masterplannen die klaarliggen.

 

Zeker is, dat op de plaats waar nu de Erasmuszone is 600 tot 800 woningen gebouwd moeten worden.

Het doel is ten eerste de groei van de stad, ten tweede de wijk aantrekkelijker te maken en ten derde de aansluiting met het Wateringse Veld; het stadskantoor is dan ook bedoeld voor heel Escamp waar het Wateringse Veld onder gaat vallen.

De wijk zal aantrekkelijker gemaakt moeten worden voor kleinschalige bedrijvigheid.

 

Door middel van een stadsenquête, de bijeenkomsten, de website van de gemeente, gesprekken door diverse organisaties, en interviews in de trant van “Man bijt Hond” op de Leyweg, heeft de gemeente allerlei informatie ingewonnen wat de “burger” ervan vindt.

 

800 Mensen hebben gereageerd; 500 hebben de enquête ingevuld en 300 hebben gereageerd door middel van de interviews en samenspraakavonden.

Opvallende uitkomsten waren dat voornamelijk gevraagd werd om betaalbare/sociale woningen en veiligheid.

Voor wat betreft het Erasmusveld werd belangrijk geacht dat de ecologische verbinding gespaard bleef en dat de volkstuintjes en de sportvelden gespaard bleven.

 

Wat mij opviel, was dat van de mensen die ondervraagd waren, een groot deel niet uit de wijk kwamen; tja, wat kan je dan van de uitkomst zeggen?

Verder is toch heel duidelijk, dat niemand staat te springen (zacht gezegd) om de volkstuintjes en de ecologische zone te zien verdwijnen. Ook de aansluiting met het Wateringse Veld is voor menigeen niet echt aantrekkelijk.

 

Inspraak?

Op papier zeker.

Maar de realiteit;de plannen zijn er, en wat de gemeente wil zal gebeuren.

Helaas vind ik.

 

Alle input die gegeven is (van de avonden en gesprekken) zal verwerkt worden tot eind januari.

Dan zal een tussenrapportage volgen waarop gereageerd wordt.

In maart zal het uiteindelijke masterplan worden gepresenteerd aan B&W, waarna in mei door de commissie en de raad beslist zal worden.

 

Opgemerkt werd wel, dat sommige zaken snel uitgevoerd zullen worden, zoals bijvoorbeeld de sloop van de MTS, en andere zaken lang zullen duren (tussen de 10 en 15 jaar).

Vanzelfsprekend komt er nog een bezwaar en beroepprocedure; hou hiervoor de Posthoorn e.d. goed in de gaten!

 

 

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.