Natuur/milieu,  Wijknieuws

Roundup Evolution definitief verboden

In deze blog schreef ik over de proef van de gemeente in de stadsdelen Loosduinen en Escamp met het omstreden onkruid-verdelgingsmiddel Roundup Evolution.
Uit onderzoek zou zijn gebleken, dat dit onkruidbestrijdingsdmiddel giftig en dodelijk is voor menselijke cellen, ze de werking van hormonen verstoren en effecten hebben op het DNA.
Ook zijn er aanwijzingen dat het bestrijdingsmiddel Roundup leidt tot sterfte van vissen, kikkers en andere amfibieën.


Ondanks dat een meerderheid van de de Tweede Kamer al instemde met een verbod op bestrijdingsmiddelen die het middel glysofaat bevatten, zoals Roundup zei wethouder Sander Dekker dat hij eerst de resultaten van de proef af wilde wachten voordat hij besliste over verder gebruik in de toekomst in Den Haag.
Gelukkig is hij hierin teruggefloten.

Staatsecretaris Atsma (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) gaat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat voor niet-commerciële doeleinden verbieden.
De Tweede Kamer had hem hier per motie om verzocht.
De staatsecretaris schrijft in zijn brief van 25 oktober jl. dat het gewenste verbod gevolgen heeft voor particulieren, gemeenten en andere terreinbeheerders.
De staatsecretaris vindt een verbod gerechtvaardigd met het oog op de bescherming van kwetsbare groepen – waaronder kinderen – en de bescherming van het oppervlaktewater en grondwater, vooral in het licht van de bereiding van drinkwater.
Het verbod gaat in na een overgangstermijn die verband houdt met de afschrijvingstermijn van spuitapparatuur. De staatssecretaris vertrouwt op de innovatieve kracht van de loon- en hoveniersbedrijven om met passende praktische oplossingen te komen.

Ik hoop dat Sander Dekker volgend jaar andere methoden gaat gebruiken, aangezien het toch ‘alleen’ om een proef ging, dus een grote investering lijkt me niet aanwezig. Gezondheid lijkt me zeker in dit geval vóór gaan.
Ook particulieren die dit middel gebruiken, verzoek ik vriendelijk te stoppen met het gebruik van dit middel en te zoeken naar milieuvriendelijke methoden.

Foto: Jan van HooidonkPlease follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.