Natuur/milieu

Roundup: dé oplossing of?

Het is zomer.
Iedereen die een tuin heeft moet, zeker nu het nog veelvuldig regent, behoorlijk de strijd aangaan tegen ongewenst onkruid.
Natuurlijk zijn onder andere zevenblad, heermoes en heggerank een nachtmerrie voor een verwoede tuinier.
Tuincentra en bouwmarkten spelen hier slim op in: ‘Roundup bestrijdt van plant tot wortel’.
Tja….
Maar, was dat middel niet door de Tweede Kamer verboden?
Ja, het is voor niet-commerciële doeleinden verboden.
Dit houdt dus in, dat je het als consument nog rustig kan kopen.


Al veel vaker schreef ik  over dit onkruidbestrijdingsmiddel, dat zo veel nadelige gevolgen kan hebben.
Uit onderzoek zou zijn gebleken, dat dit onkruidbestrijdingsdmiddel giftig en dodelijk is voor menselijke cellen, ze de werking van hormonen verstoren en effecten hebben op het DNA.
Ook zijn er aanwijzingen dat het bestrijdingsmiddel Roundup leidt tot sterfte van vissen, kikkers en andere amfibieën. Omdat het in het grondwater blijft zitten, zal het het zuiveren van drinkwater bemoeilijken en daarmee duurder maken. Ook kan het gebruik leiden tot resistentie, zodat steeds giftiger middelen gebruikt moeten worden (wat overigens al met gewassen in andere landen zichtbaar is; er zijn resistente onkruidvormen ontstaan). Dit is slechts een deel van de nadelige bijwerkingen. Er zijn zelfs tekenen dat het bestrijdingsmiddel wel eens één van de oorzaken kan zijn van de massale bijensterfte.

Wie tuiniert, kies voor een andere wijze.
Ik weet (uit ervaring) en besef dat wil je je tuin vrij maken van hardnekkig onkruid dit een weg van de lange adem is. Maar Roundup is echt puur gif!Please follow and like us:

3 reacties

 • Ed Ploeg (NIKS)

  Ik geloof niet zo in dat soort middeltjes. Doe ook niet zo veel in mijn tuintje, dat mag best wat parkachtig zijn met onze acacia, servische spar en aanwaaisel waaronder brandnetels. We hebben vel vlinders en de eekhoorntjes die het na de winter moeilijk hebben in de natuur om voedsel te vinden genoten van d evruchtresten op de spar. De brandnetels zijn een prettig verblijf voor wat vlinders. Ik laat het zo maar een beetje, eigenlijk veel leuker.

  Dat gif round up is aan de prijskaartjes te zien ook nog vrij giftig in je portemonnee.

 • geertje

  Ook wij hebben een heel gevarieerde tuin.
  Ik hou van insecten, dus automatisch staan er brandnetels in; inderdaad, voor de vlinders.
  Er is een sierdeel, dat ik onkruidvrij hou en een (beginnend)rommelhoekje voor de hopelijk terugkerende egels (die zijn na het groot onderhoud verdwenen).
  Natuurlijk een vijvertje voor de vogels en nu de salamanders.
  Een tuin is voor ons plezier, maar ook voor de natuur; er is in een stad al veel te weinig.
  Maar onkruidverdelgers en andere chemicalien komen er niet in.
  Ten eerste omdat we ook uit de tuin eten (kruiden en fruit), maar ook om de natuur niet te belasten; alles gebeurt ‘groen’. Dan maar wat meer werk, maar in onze tuin zijn zo veel dieren om van te genieten.

 • Ed Ploeg (NIKS)

  Groot gelijk en die egels komen vast weer terug. Jaren geleden in ons vorige huis waren ze na groot onderhoud ook verdwenen. In mijn tuin bleek de een na grootste olietank van de stad te liggen 9 meter lang en 3 meter doorsnee met duizenden liters prut. Het was een maanlandschap geworden en de vaste huisegel liet zich niet meer zien. Tot op zekere nacht ik onmiskenbaar inbrekers hoorde die aan het glas zaten te morrelen. Gewapend met een tennisracket (met een kleine softspot) ging ik er op af. In de tuin was echter niets te zien. Toch hoorde je glas schuiven. Het bleek onze huisegel te zijn die een bijna leeg potje Calve pindakaas had gevonden. Met zijn kopje erin knaagde hij aan het restant en het potje schoof daarbij over het terras. Dat was wel lachen, daar sta je dan met je racket. En de Calve, ach wie is er niet groot mee geworden. Maar het is een Einhovens verhaal, op mijn blog wel afemaakt het Haagse verhaal over de windroos op de korte vijverberg. Je website heb ik er in vernoemd. //www.ploeg.ws/wordpress/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.