Kunst/Cultuur,  Wijknieuws

Rondje Zuiderpark en Wederopbouwkunst Escamp online

Zomerse wandeling en fietstocht nieuw op website Buitenkunst Den Haag

Rondje Zuiderpark en Wederopbouwkunst Escamp online

Rondje Zuiderpark
Toby Patterson met het kunstwerk Resetting dat je aantreft tijdens het Rondje Zuiderpark

Vanaf donderdag 30 juni zijn er twee nieuwe routes gratis te downloaden van de website Buitenkunst Den Haag (BKDH.nl). Dit keer met speciale aandacht voor stadsdeel Escamp; een uitgestrekt gebied met zo’n negentig beelden.
Een aangename wandeling door het Zuiderpark en een afwisselende fietstocht dwars door het stadsdeel leiden je langs een aantal bijzondere kunstwerken. Onderweg kom je zowel prachtige reliëfs in oude en nieuwe setting tegen als een monumentaal standbeeld van een paard waarbij de ruiter bijna van zijn rug valt. En een groot kleurrijk ‘groentenhoofd’ dat op zonnige dagen water spuit.
Stuk voor stuk kunstwerken met een eigen verhaal.

Dat in Escamp zoveel kunst te vinden is, heeft te maken met de tijd waarin dit stadsdeel is gebouwd. Door de woningnood na de Tweede Wereldoorlog werden ten westen van het centrum nieuwe wijken uit de grond gestampt: Moerwijk, Bouwlust, Vrederust, Morgenstond zagen snel achter elkaar het licht. Op de nieuwbouw was de zogenoemde percentageregeling van toepassing, waarbij 1% van de bouwkosten bestemd was voor kunst.

Rondje Zuiderpark
Wietske van Leeuwen, Paprikabrug, 2011 (fotografie Ralph Kämena)

Via de website BKDH.nl zijn de wandeling en fietstocht voor iedereen gratis beschikbaar. Je kunt de routes digitaal volgen op je mobiel. Of voor vertrek een plattegrond met route zelf printen. Bij elke route staat een pdf om te downloaden. De routes zijn tweetalig (NL/EN).

Zomeractiviteiten
Van de wandeling in het Zuiderpark, het Rondje Zuiderpark, is speciaal voor deze zomer een gedrukte uitgave gemaakt. Een handzame opvouwbare plattegrond met route en toelichting is begin juli verkrijgbaar op verschillende locaties in en rond het Zuiderpark.

Op 3, 9, 10 en 16 juli kun je langs de kunst in het Zuiderpark en Escamp fietsen met gids Piet Vernimmen. Kosten: €4,25 p.p. Aanmelden via: www.stadsgidsdenhaag.com of www.zuiderparktheater.nl/evenementen.

Meer over BKDH.nl
In de zomer van 2021 heeft Stroom Den Haag in opdracht van de gemeente een website gelanceerd met uitgebreide informatie over alle kunstwerken die in de stad op straat staan. Inmiddels zijn bijna alle buitenkunstwerken van alle stadsdelen op de site te vinden en staat de teller op ruim 540 beelden. Dit aantal groeit nog steeds, mede dankzij de hulp van het publiek.

Om meer mensen kennis te laten maken met de rijkdom aan buitenkunst in Den Haag, ontwikkelt Stroom komende jaren een serie wandel- en fietsroutes. Rondje Centrum was de eerste in die reeks. Op 20 december 2021 werd deze wandeling langs kunst in het hart van de stad gelanceerd. Alleen al rond de feestdagen werd daar door ruim 900 mensen gebruik van gemaakt. Toekomstige routes zullen de buitenkunst in andere stadsdelen of rond een speciaal thema ontsluiten.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.