Koningshuis,  Kunst/Cultuur

Pulchri Studio viert 175 jarig bestaan

Prinses Beatrix
Prinses Beatrix neemt het eerste exemplaar van het jubileumboek van Pulchri Studio 175 jaar in ontvangst

De Pulchri Studio bestaat dit jaar 175 jaar.
Om dit te vieren is een speciale jubileumexpositie samengesteld in een paar zalen van dit prachtige pand aan het Lange Voorhout.
Op vrijdag ben ik even een kijkje gaan nemen, want zaterdag was een bijzondere dag waarop dit niet mogelijk was.

Paul van Vliet
Ook Paul van Vliet las een column voor

Prinses Beatrix opende zaterdagmiddag 1 oktober namelijk de jubileumexpositie van kunstenaarsvereniging en galerie Pulchri Studio. Prinses Beatrix, beschermvrouwe van Pulchri Studio, nam het eerste exemplaar van het jubileumboek Pulchri Studio 175 jaar in ontvangst waarmee de expositie geopend werd.

Pulchri Studio
Zaal met oude meesters
Pulchri Studio
de vrouwelijke kunstenaars door de eeuwen heen

De jubileumexpositie toont de verscheidenheid van de kunstenaarsvereniging door de jaren heen. Er is een tentoonstelling te zien met gecombineerde werken van kunstenaars en van meesters uit de tijd van de Haagse School als hommage aan hun bijdrage aan de kunst. Naast een tentoonstelling over zelfportretten in de vorm van foto´s, schilderijen, tekeningen en beelden, is een zaal ingericht met nieuwe media en beamerkunst. Tot slot is een tentoonstelling te bezichtigen die gewijd aan jonge vrouwelijke kunstenaars.

Pulchri Studio is op 23 januari 1847 opgericht door de kunstschilders Hardenberg, Roelofs, Van Hove en Weissenbruch om de belangen van de beeldende kunst  te bevorderen en kunstbeschouwingen te houden. In 1901 werd de huidige locatie aan het Lange Voorhout in Den Haag in gebruik genomen. De vereniging van – overwegend Haagse – beeldend kunstenaars biedt een ontmoetingsplaats voor alle disciplines in de beeldende kunst.

Burgemeester van Zanen
Overhandiging van een Koninklijke Onderscheiding door burgemeester Van Zanen aan de heer Toorop

Tijdens de officiele opening van deze jubileumexpositie was er voor de heer Toorop, bestuurslid van Pulchri, een grote verrassing.
Uit handen van burgemeester Van Zanen kreeg hij een Koninklijke onderscheiding.

De jubileumexpositie is 2 tot en met 23 oktober 2022 te bezichtigen. Het is ook echt een aanrader!
Gelukkig mocht ik vrijdag dus de prachtige expositie al bekijken en een paar foto’s maken. Vandaar ook een globaal overzicht van de zalen.
Op een later tijdstip ben ik zeker van plan nogmaals een kijkje te nemen. Aangezien er ook werd gefilmd, kon ik niet rustig door de “selfie”ruimte kijken: prachtige werken ook daar!
En vanzelfsprekend zijn ook veel kunstwerken te koop.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.