Koningshuis,  Politiek

Prinsjesdag

Gouden Koets

Vandaag (en natuurlijk de komende tijd) was het de dag, ook in ons huis, van het volgen van de debatten over de rijksbegroting.

Gisteren niet; toen was het de dag van de hele entourage van Prinsjesdag.

Met mijn zoon die nog op de basisschool zit en dus vrij was, ben ik vroeg richting de stad gegaan in de hoop een mooi plekje te vinden tegenover Paleis Noordeinde.

En voor het eerst lukte dat!

Ideaal; vlak voor een hek met een stenen muurtje; lekker om op te zitten en tegelijkertijd ideaal te kunnen kieken op “le moment suprème” over alle hoofden heen.

 

hoedjes en kleding 

 

Prachtig vind ik de hele entourage rond Prinsjesdag, de wijze waarop mensen zich uitbundig kleden, natuurlijk de hoedjes en de klederdracht,

 

mensen uit Staporst in klederdracht 

 

zoals de mensen die elk jaar weer speciaal uit Staphorst komen om de koningin te zien.

 

Oranje boven 

 

Eerlijk gezegd hou ik me op deze dag niet bezig met “het koffertje”.

 

Aan de ene kant, omdat je toch alles al weet; de spanning eromheen is verleden tijd, sinds de plannen al lang van tevoren uitgelekt zijn en aan de andere kant vind ik het meer een dag van genieten van alle mensen om me heen.

 

 

 
 

 

Plaatsen van het trapje
Nadat het trapje vóór het paleis was neergezet, arriveerden de koetsen om de Koninklijke familie naar de Ridderzaal te vervoeren.

 

Prachtig was de in oranje en buttons verklede man, die daarna een paar flessen “champagne” opende en plastic champagnebekertjes vulde voor zijn buren, bekend of niet, de saamhorigheid was enorm op dat moment!

 

 

 

 

  

 

vullen van de glazen met champagne 

 

Daarna begon het grote wachten weer. Toen de fanfare voor het paleis weer muziek maakte, wist iedereen dat de koetsen weer terug zouden gaan.

Zwaaiend, roepend en het Wilhelmus zingend werden de koetsen verwelkomd.

Natuurlijk zou daarna de balkonscene volgen; aan een agent werd gevraagd of het hek vast open mocht.

Dat was geen probleem als het hek nog wel gesloten zou blijven; vanzelfsprekend!

Niet dus; een aantal anderen hadden die laatste opmerking niet gehoord (echt niet?) en schoven de hekken weg; een waren stormloop volgde naar de gesloten hekken van Paleis Noordeinde.

 

blakonscene 

 

Voor het eerst lukte het ook mij vooraan te komen (met één mevrouw vóór me) en kon een aantal prachtige foto’s schieten van de familie.

Mijn zoon was op het hek blijven staan om alles daar te volgen; ik durfde hem in het gedrang niet mee te nemen; dus hadden we afgesproken dat hij daar zou blijven staan.

Gelukkig maar, want de drukte en chaos was erger dan ik had verwacht….
 

 

enorme drukte op het Noordeinde

 

Ook hij had alles perfect kunnen volgen en eerlijk gezegd ben ik apetrots op hem, zo lang hij het heeft kunnen volhouden allemaal!

 

Meer foto’s? Klik hier.

 

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.