Gezondheid,  Koningshuis,  Mens/Maatschappij

Prinses Máxima aanwezig bij Prins Claus lezing professor QuimboGistermiddag was Prinses Máxima aanwezig bij de oratie van professor Stella Quimbo in het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag.
Prof. Quimbo is op voordracht van het curatorium van de Prince Claus Chair in Development and Equity door het college van bestuur van het ISS benoemd tot hoogleraar op de Prince Claus Chair. Zij gaat onderzoek doen naar de toegankelijkheid van gezondheidszorg voor kinderen en andere groepen van de bevolking.
Al vroeg arriveerde Prinses Máxima en werd welkom geheten door professor Leo de Haan, Rector van het ISS.
Op de trap volgde een fotomoment, waarbij Stella Quimbo samen met Prinses Máxima, de besturen van het ISS en de Erasmus Universiteit Rotterdam, burgemeester Van Aartsen en vele hoogleraren van het ISS en andere universiteiten.
Even was er een hilarisch moment, toen veel andere hoogleraren boven aan de trap bleven staan in plaats van zich bij de anderen te voegen.
Professor De Haan riep ze naar beneden, waarna de groepsfoto gemaakt kon worden.
Hierop werd naar het atrium gegaan waar de oratie plaatsvond.
De Filipijnse Stella Quimbo (1969) is professor aan de economische faculteit van de Universiteit van de Filipijnen.
In haar oratie liet mevrouw Quimbo met een project in de Filipijnen zien op welke wijze de overheid maatregelen kan nemen die een direct effect hebben op de gezondheid van de bevolking en de kosten van de zorg. In dit project staan een zorgverzekering voor kinderen en een betere beloning voor zorgverleners centraal. Mevrouw Quimbo heeft veel gepubliceerd over gezondheidszorg, de toegankelijkheid tot de gezondheidszorg en zorgverzekeringen. Zij is overigens de eerste Aziatische houder van de Prince Claus Chair!

Het curatorium van de Prince Claus Chair staat onder voorzitterschap van Prinses Máxima. Sinds dit jaar wordt de leerstoel niet voor één jaar, maar voor twee jaar bekleed. Uitmuntende, jonge academici uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, de Cariben of de Stille Oceaan komen hiervoor in aanmerking. De benoeming geschiedt beurtelings aan de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies. De beide instellingen willen met de leerstoel onderzoek en onderwijs in de ontwikkelingssamenwerking bevorderen in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus.

Gebruikte bron: RVDPlease follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.