Historie,  Koningshuis

Prins Willem-Alexander aanwezig bij 70ste herdenking Slag in de JavazeeVandaag vond de 70ste herdenking van de slag in de Javazee plaats in de Kloosterkerk in Den Haag in aanwezigheid van prins Willem-Alexander die de plaats innam van koningin Beatrix.
De prins werd verwelkomd door burgemeester Van Aartsen en dhr. Franssen, commmissaris van de koningin.
De slag in de Javazee was de beslissende slag in de strijd ter zee die van 8 december 1941 tot 8 maart 1942 door de Koninklijke Marine werd gevoerd ter verdediging tegen de Japanse aanval op Nederlands-Indië. Op 27 februari 1942 ging schout-bij-nacht Karel Doorman met een eskader van 41 schepen afkomstig uit Nederland, Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ten onder in een heroïsche poging om de Japanners de doorgang naar Java te ontzeggen. 915 marinemannen afkomstig zowel uit het koninkrijk in Europa als de Indische archipel vonden een zeemansgraf.
Bij de herdenkingsdienst in de Kloosterkerk waren ook enkele overlevenden van de slag aanwezig, alsook diverse nabestaanden. Onder andere met met busjes werden zij naar de Kloosterkerk vervoerd.
Verder waren ook enkele Ridders in de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding, in de Kloosterkerk aanwezig. Onder de aanwezigen bevond zich ook Hans Hillen, de minister van Defensie.
Na de herdenkingsdienst was een vrouw diep geëmotioneerd. Zij kreeg de gelegenheid een witte roos aan Prins Willem-Alexander te geven om hem en zijn familie sterkte te wensen in verband met het ongeval met prins Friso.
Deze roos werd in grote dank afgenomen door prins Willem-Alexander.
De herdenking werd georganiseerd door de Koninklijke Marine en de Stichting Karel Doorman Fonds. Dit fonds is in 1944 opgericht om financiële steun te verlenen aan (oud-) militairen van de Koninklijke marine (en hun nabestaanden) die door oorlogs- of dienstomstandigheden in financiële nood zijn gekomen. Ook nabestaanden die financieel afhankelijk zijn van deze (oud-)militairen kunnen in aanmerking komen voor hulp in gevallen van nood met een sociale en/of medische achtergrond. Hare Majesteit is Beschermvrouwe van het fonds.Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.