Kunst/Cultuur

Prachtig beeld op de Calandkade tegenover Maakhaven

Prachtig beeld
Prachtig beeld van Martijn Koolstra

Op de Calandkade, schuin tegenover Maakhaven staat een in mijn ogen prachtig beeld.
Het beeld viel mij op tijdens de opening van de Schepencarrousel.
Ik vond het zo mooi, dat ik zocht op het www. in de hoop meer informatie te vinden. Helaas, kon ik zelfs de afbeelding zien.
Via de Gemeente Den Haag kwam ik terecht bij Maakhaven die mij wist te vertellen, dat een oud-huurder dit beeld had gemaakt.
En zo kwam ik uiteindelijk terecht bij de kunstenaar.

Hij heet Martijn Koolstra. Hij heeft aan de KABK gestudeerd en schreef mij over het prachtige beeld:

prachtig beeld
vrouw met bontkraag op scooter.

Het is een betonafgietsel met stalen frame en pigmenten voor de kleur. De sculptuur is onderdeel van een serie vrouwen op brommers (er zijn er 3) die ik tussen 2009 en 2013 heb gemaakt. Dit beeld is inderdaad in opdracht gemaakt voor het zgn. Zinderfestival, theaterfestival voor kinderen in het Theater aan het Spui in 2013. Het is uitgevoerd met een minimaal budget, en na het festival heb ik hem op diverse plekken in het landschap gezet (Delft, Rotterdam).

Mijn werk is vooral voor buiten bedoeld, en ik probeer weleens wat uit.
Toen ik in Maakhaven een atelier had wilde ik hem op die kade zien, echt een mooie plek. Soms maakt iemand problemen als je een sculptuur zo maar buiten plaatst, maar hier is dat meer het tegenovergestelde: na de renovatie van de kade is het beeld teruggevraagd door gemeente en omwonenden. Echt complimenteus, zodoende dat zij er weer staat. Volgens mij kan het nu blijven, maar ik ga daar niet over.

Ik vroeg me af of de vrouw een bontkraag had en waarom zowel het achterwiel als een deel van het voorwiel ontbrak.
Martijn schreef me:
Het is inderdaad bedoeld als bontkraag; de wielen wilde ik half laten verdwijnen om het zwevende effect te vergroten.”

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.