Politiek

Hans van Baalen na een kort ziekbed overleden

Hans van Baalen
Hans van Baalen (archieffoto)

Vrijdag schrok ik van het bericht, dat Hans van Baalen na een kort ziekbed is overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in Rotterdam zo lees ik in het AD.
Van Baalen was tien jaar lid was van de Tweede Kamer en ook tien jaar lid van het Europees Parlement.

Namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) maakte hij van 28 september 1999 tot 23 mei 2002 en van 30 januari 2003 tot 14 juli 2009 deel uit van de Tweede Kamer. Van 14 juli 2009 tot 2 juli 2019 zat hij in het Europees Parlement. Van 21 november 2015 tot zijn overlijden was Van Baalen partijvoorzitter van de ALDE (Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa).

Japanse troostmeisjes
Japanse troostmeisjes

Voor mij blijft hij verbonden met de “Troostmeisjes”.
Op 2 november 2007 werd namelijk een petitie van Japanse troostmeisjes aan minister Van Baalen aangeboden.
Drie voormalige ‘troostmeisjes’ Won-Ok Gil (Zuid-Korea, 80 jaar), Menen Medina-Castillo (Filippijnen, 78 jaar) en Ellen van der Ploeg (Nederland, 84 jaar) deden hier ook aan mee. Ze zitten op de stoelen op bovenstaande foto.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ongeveer 200.000 meisjes en vrouwen uit onder andere Zuid-Korea, Taiwan, China, Birma en de Filippijnen systematisch geronseld, bruut verkracht en misbruikt als seks-slavinnen door de Japanse Keizerlijke strijdkrachten. Daarnaast werden ongeveer 300 Nederlandse vrouwen uit de kampen in Nederlands-Indië gehaald en eveneens gedwongen zich te prostitueren in militaire bordelen. Naast deze vernederingen ’s nachts, moesten zij overdags gewoon werken voor de Japanners. Als je de leeftijden hoort van deze vrouwen schrik je helemaal; twaalf jaar was heel gebruikelijk….

Naar deze manifestatie ben ik ook geweest om vast te leggen. Hier heb ik Hans van Baalen kort geïnterviewd in verband met hun eisen.
De foto heeft in een expositie van nieuwsfoto’s gehangen.

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.