Natuur/milieu

Plastic Soup Surfer steekt Noordzee over

Plastic Soup Surfer
Merijn Tinga bedankt alle aanwezigen en start oversteek

De Leidse kitesurfer Merijn Tinga is de Plastic Soup Surfer.
Hij wilde in een recordtijd de Noordzee oversteken om aandacht te vragen voor de plastic soep die in zee drijft.
Merijn Tinga vertrok vrijdagochtend rond 11:00 uur vanuit Scheveningen op eendraagvleugel-kitesurfboard. Hij hoopte in minder dan 8 uur de Engelse kustplaats Lowestoft te halen. Het oude record staat op zeven uur en 53 minuten. Het record heeft hij door de foute windrichting en wegvallende wind niet bereikt. De tocht was zwaar, maar hij heeft zijn doel bereikt.

Plastic Soup Surfer
Het water in met de metershoge golven

Veel mensen waren gistermorgen aanwezig bij de start van zijn tocht.
Na een emotioneel dankwoord voor alle belangstelling ging hij het water in en begon met zijn zware oversteek (samen met Bram Hoogendijk).
Er waren metershoge golven en tot windkracht 6 tegen. Met land in zicht viel de wind en dreven ze af

Plastic Soup Surfer
Begeleidende boten werden gewoon opgetild

De bootjes die hem begeleidden zag je soms bijna dwars op de golven gaan.
Een indrukwekkend gezicht.

Plastic Soup Surfer
Samen op weg naar Engeland

Plastic Soup SurferMet zijn oversteek wil de Plastic Soup Surfer (op de foto links in uiterste concentratie voor de oversteek) oproepen tot een verbod op statiegeld loze wegwerpflesjes. Voor zo’n verbod zijn tenminste 40.000 handtekeningen nodig. Op deze link kan je tekenen.

Het zelfgemaakte kiteboard van de Plastic Soup Surfer had de vorm van een PET-fles, en er waren allemaal petflessen in verwerkt die gevonden waren tijdens de Boskalis Beach Cleanup en zwerf PET flesjes die gejaagd zijn door de stichting Klean.

De kleine wegwerp fles is hét icoon van wegwerp luiigheid. Deze fles is ontworpen om gemiddeld vijf minuten dienst te doen waarna het -weggeworpen in het milieu- honderden jaren blijft bestaan. Plastic verteert namelijk niet. Het brokkelt af in steeds kleinere stukjes wat het nog schadelijker maakt voor het milieu en waardoor het uiteindelijk onmogelijk wordt het nog op te ruimen.

Elke acht uur spoelt er 18.000 kg plastic afval de Noordzee in. Dit komt overeen met een slang halve liter PET flessen van Nederland tot aan Engeland, wat desastreuze gevolgen heeft voor het leven inwater.

Dus voordat het verbod op wegwerpflessen ingaat, hergebruik de flessen, of beter, gebruik een bidon die je zelf vult met water.

Lees op de site van de Plastic Soup Surfer meer.
Of kijk op zijn Facebookpagina.

Please follow and like us:

Eén reactie

  • opa Water

    Goed gedaan man…en uiteraard heb ik even getekend , overigens …mij lijkt het vanzelfsprekend dat alle mensen de plicht hebben onze mooie Noordzee te helpen schoonhouden , het niet oplaten van ballonnen o.a. maakt daar deel van uit , het kan ook feest zijn zonder ballonnen .

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.