Natuur/milieu

Plaag rupsen bastaardsatijnvlinder in Den HaagVorig jaar waren de rupsen van de bastaardsatijnvlinder zo massaal aanwezig, dat men sprak van een plaag. Omdat ook dit jaar weer enorm veel spinsels, waarin de ruspsen zich bevinden, werden aangetroffen, heeft de gemeente Den Haag afgelopen week in de duinen meer dan 900 nesten weggeknipt. Daarmee hoopt men een plaag zoals vorig jaar zomer te voorkomen.
De bastaardsatijnvlinder is een gewone soort, die vooral in de duinen voorkomt, hoewel hij ook hier en daar in het binnenland wel wordt gezien. Het is een nachtvlinder (overigens een hele mooie!), waarvan je vooral de rupsen vindt.
In juni 2010 werd het diertje na jaren van afwezigheid weer gezien in de Haagse duingebieden. Na contact met de haren van het diertje kunnen duinwandelaars of badgasten klachten krijgen als hevige jeuk en huiduitslag. Ook raken ogen en luchtwegen soms geïrriteerd.
In totaal hadden de verwijderde nesten een lengte van acht kilometer.
Toch zijn in de duinen nog enorm veel nesten te zien op duindoorn en zoals op de foto op de duinroos.
Ik ben in elk geval blij, dat de gemeente de nesten heeft weggeknipt en geen bestrijdingsmiddelen heeft gebruikt; zo wordt het ecologische evenwicht niet verstoord.Please follow and like us:

2 reacties

 • Maurits Burgers

  Een beetje nesten wegknippen is wellicht een leuke dag snoeien in de vrije natuur maar zolang er maar 1 nest ongemoeid blijft roei je die beestjes niet uit.
  Het zijn tenslotte insecten, van een type, vlinders ergo super gespecialiseerd in zo veel ogelijk eitjes overal leggen, waaruit al die jeukende rupsen dan etc. wordt het toch een lieflijk maar onopvallend soort motje eigenlijk.

  //www.vlindernet.nl/vlindersoort.php?vlinderid=462

 • Geertje

  Is denk ik ook niet de bedoeling deze uit te roeien; ze horen toch in een kringloop thuis.
  Voedsel voor de vogels die nu nestelen….
  Zou een slechte zaak zijn denk ik om alles maar ‘weg te willen werken’.
  Vervelend ja, als je niet tegen de haren kan; maar je ziet de spinsels gelukkig al van verre!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.