Natuur/milieu,  Stadsnieuws

Paddentrek begonnen
De paddentrek in de regio Den Haag is eindelijk begonnen. Door het aanhoudende koude weer, liet de start van de paddentrek dit jaar langer dan gebruikelijk op zich wachten.
De padden trekken van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. Meestal is dat het water waar de dieren zelf als ‘dikkopje’  ter wereld zijn gekomen. De paddentrek in Den Haag is een gevaarlijke onderneming, omdat deze vaak plaatsvindt in wijken met verkeerswegen. Vooral het autoverkeer vormt een groot risico voor trekkende amfibieën en om te voorkomen dat hele populaties worden doodgereden, worden er op veel plaatsen padden overzetacties georganiseerd.Gisteravond ben ik met een aantal vrijwilligers van de Haagse Dierenbescherming, die een werkgroep ‘Paddentrek’ (al sinds 1997!) heeft meegelopen. Zij zorgen jaarlijks voor het veilig overzetten van padden, kikkers en salamanders in het paarseizoen op diverse lokaties in en rond Den Haag, zoals hier op de hele Laan van Poot.
Het probleem is namelijk, dat veel amfibieën de verkeerswegen moeten oversteken om hun eitjes te kunnen leggen in de “paddenpoelen”; veel dieren worden daardoor overreden.
Tijdens hun loop, gewapend met een zaklamp, rapen de vrijwilligers de dieren op de wegen op en zetten ze aan de juiste kant weer neer (of beschermen ze tijdens hun oversteek).
Ik vond het een spannende avond; ik kreeg bijna een gevoel van goudkoorts als ik weer een pad zag die wilde oversteken!

Helaas vertelden zij mij ook, dat de populatie enorm is afgenomen de laatste jaren.
Deels komt dit, door het water dat vervuild is (plastic wordt erin gegooid en ook is de waterkwaliteit niet denderend). Maar dit is niet de enige reden; de zomers zijn erg warm, waardoor ze minder voedsel tot zich kunnen nemen; bij te grote hitte kunnen ze niet van hun plaats (al zou je denken dat er meer insecten zijn); zij sterven door de zon.
Het helpen bij het oversteken is dus nu een nog belangrijker item!De gemeente heeft putten, waarin padden kunnen vallen, tijdens de trek afgeschermd met roosters.
Vreemd vond ik, dat ondanks deze roosters er toch 3 padden in de put waren gevallen waaronder een vrouwtjespad met een mannetje op de rug (zie foto hieronder).
Ze moeten er overigens uitgehaald worden, omdat padden als ze te lang in het water zitten verdrinken.
De coördinator, van de werkgroep, die met een speciaal instrument de putten opende, vertelde me dat zelfs in de winter, de dieren onder invloed van UV-licht spiermassa kweekten, waardoor ze zo sterk zijn, dat ze zich vast kunnen klampen aan het vrouwtje. De kracht die ze opbouwden was onvoorstelbaar.

In de put zaten deze 3 padden; ook het paartje waarover ik hierboven vertelde.
Hij pakte ze op en zette ze vlak bij het water.

Wat ik miste waren de vele borden die voorheen waarschuwden voor de paddentrek; slechts één kwam ik er tegen. Ook hierop zei de coördinator dat dat niet zo’n probleem was; de mensen die er woonden wisten toch wel van de trek af. Toch denk ik persoonlijk dat deze borden wel degelijk zin hebben; ik zou erop letten en als je niet uit de buurt komt, dan weet je er niet veel van.
Ik hoop dat de gemeente volgend jaar meer borden zal plaatsen; zeker nu hun populatie toch wel degelijk in gevaar lijkt te komen. Ook gezien de geplande bouw in deze wijk ten behoeve van het sportcomplex in het Zuiderpark…..
De vervuiling zal dan ook verder toenemen alsmede de rust (al lijkt het, dat als vervuiling wordt weggenomen, de populatie zich snel weer te herstellen; das toch wel een hoopvol gegeven).
Een enorm indrukwekkende en leerzame avond!

Wil je je nog aanmelden als vrijwilliger voor de paddentrek! Graag! Er is behoefte aan mensen die af en toe willen helpen met het overzetten. Lang zal het dit jaar waarschijnlijk niet meer duren, omdat het erop lijkt of alle dieren massaal richting water zijn gekropen. Maar alle beetjes helpen en zo kan iedereen bedreigde diersoorten in Nederland helpen.

Please follow and like us:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.