Politiek

Opening Prinsjesfestival rond Hofvijver

Opening Prinsjesfestival
Opening Prinsjesfestival rond de Hofvijver

Op 13 september was de officiele opening van het Prinsjesfestival.
De opening bestond uit diverse activiteiten rond de Hofvijver.
Het orkest Koninklijke Marechaussee verzorgde een prachtig optreden tijdens de opening. Burgemeester Jan van Zanen en de Vrienden van Prinsjesfestival hesen daarop de Prinsjesfestival vlaggen.

Dit jaar staat het festival in het teken van het thema “Met elkaar over twintig jaar – Welke keuzes vraagt dat nu?”. Het biedt verschillende activiteiten aan op historische locaties in Den Haag.
Helaas was ik te laat voor deze activiteiten. Gelukkig was ik wel op tijd om een paar mensen van het orkest bij de boot te zien staan.
En natuurlijk de vlaggen te zien wapperen rond de prachtige Hofvijver.

Opening Prinsjesfestival
Noor leest het gedicht van Paul van Vliet voor

Iedereen liep naar Dudok voor een ander belangrijk gedeelte. Namelijk de uitreiking van de Prinsjesprijs.
Deze prijs wordt uitgereikt aan politici die van ‘bijzondere betekenis zijn geweest voor het gezag van het parlement’.
Allereerst waren er toespraken. Waaronder na een inleiding burgemeester Van Zanen en daarna door de nieuwe burgemeester Noor van Madurodam. Zij droeg het prachtige gedicht op van Paul van Vliet “Ik drink op de mensen”.
Ik moet bekennen, ik was behoorlijk onder de indruk. dit gedicht raakt me elke keer weer.

Opening Prinsjesfestival
het juryrapport

Daarna was het tijd voor de uitreiking van de Prinsjesprijs.
Via een videoverbinding maakte Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe de winnaar bekend: minister Hanke Bruins Slot. Zij “prijst Bruins Slot voor haar onvermoeibare inzet onder meer in haar rol als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties voor het landsbelang en haar bijdrage aan het beschermen en verbeteren van de democratische rechtsstaat. Bruins Slot wordt erkend voor haar programma voor weerbare democratie, het aanscherpen van integriteitsregels, en haar inspanningen voor eerlijke verkiezingen en burgerberaden. 

De jury roept op tot het koesteren en beschermen van de democratische rechtsstaat en benadrukt dat Bruins Slot een voorbeeld is voor de komende generatie politici. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek onder druk staat, vertegenwoordigt zij stabiliteit, vernieuwing en toekomstbestendigheid voor onze democratie.”

Opening Prinsjesfestival
Uitreiking Prijs

Hanke Bruins Slot kreeg hierna de prijs uitgereikt. Daarop nam zij het woord. Een prachtige toespraak, waarin zij het belang van democratie benadrukte en zei, dat de Nederlandse democratie in haar ogen de beste staatsvorm is. Zij zegt: “We hebben – gelukkig – nog steeds een sterke democratische rechtsstaat, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Dat staat en valt bij de steun en betrokkenheid van mensen voor onze Nederlandse democratie.” De democratie moeten we koesteren…
Zij zei de prijs te delen met betrokken medewerkers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met wie zij werkte aan het onderhouden, beschermen en verbeteren van de democratie.

Helaas heb ik de volledige tekst van minister Hanke Bruins Slot (nog) niet. Mocht ik deze krijgen zet ik deze onder deze blog. Of zet ik een link naar de volledige tekst hier neer.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.