Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Onthulling standbeeld Haagse Harry

Haagse Harry
Onthulling beeld Haagse Harry

Op donderdag 25 februari werd het standbeeld van Haagse Harry onthuld op de Grote Markt in hartje centrum van Den Haag.
Op een dag, waarop het sneeuwde. Het leek even, of de engelen hun vleugels uitsloegen boven de stad en hun veren lieten neerdalen.
Gelukkig was het op het moment van de onthulling, zo rond half zes ‘s middags, droog.

Haagse Harry
Een overvolle Grote Markt

Ragmob bracht sfeer in het steeds voller lopende plein.
Niet alleen bekende Haagse gezichten waren te zien, het leek wel of bijna heel de stad was uitgelopen voor dit moment. Iedereen probeerde zo ver mogelijk naar voren te komen. Rondom het beeld was nauwelijks meer ruimte je te bewegen.
Ambulances probeerden zich door de menigte een weg te banen, maar rond 5 uur was er voor het verkeer echt  geen doorkomen meer aan.
Mooi te zien, dat zo veel mensen weer hun blijk van waardering gaven aan Marnix Rueb aka Haagse Harry. Want eigenlijk gaat het daar toch om?
Het beeld is een blijk van waardering en zelfs door de gemeente gefinancierd door middel van de Cultuurprijs die Marnix na zijn dood ontving.
Zijn broer, Robert-Jan kreeg het voor elkaar, dat dit beeld werd gemaakt en zijn plekkie kreeg op de Haagse Markt.
Bijzonder is, dat in het keramiek een deel van zijn as is verwerkt. Zo is hij ook “fysiek” altijd deel van de stad.

Haagse Harry
toespraak Sjaak Bral

Terug naar de onthulling waarbij ook rook een rol speelde in de zin van dat deze steeds de Grote Markt werd ingeblazen. Familie en vrienden staken regelmatig een peuk op.
Na het optreden van Ragmob hield Sjaak Bral een toespraak. Aldus Sjaak Bral: “Marnix was een verstokt roker, dus we vonden dat er ook iets van zijn as in het beeld moest zitten. Je zou dus kunnen zeggen dat Den Haag nu om zijn as draait.” Maar hij voegde eraan toe, dat hij liever Marnix in levende lijve terug zou zien.

Hierna drukte wethouder Joris Wijsmuller na ook een korte toespraak samen met de dochter van Marnix Rueb, Jody Koppers, op de rode knop, waardoor het prachtig beschilderde doek dat het standbeeld verborg wegviel.

Haagse Harry
Familie met de wethouder

Haagse Harry is nu voor iedereen te zien.
Natuurlijk werden er een paar fotomomenten met de vrouw en dochter van Marnix, Robert-Jan Rueb, Sjaak Bral en  Joris Wijsmuller ingelast. Lastig een plek te vinden in de beperkte ruimte!

Haagse Harry
Rob Daenen 2e van links en Bouke Schuemie tweede van rechts

Natuurlijk ook met de ontwerper Bouke Schuemie en de kunstenaar Rob Daenen.
Lang na dit fotomoment bleef het druk: een foto maken van het hele beeld komt later wel een keer. Hij staat er wel voorlopig…..

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.