Kunst/Cultuur

Museumnacht 2023 was succesvol!

Museumnacht 2023
De Dutch Don’t Dance Devision opent de Museumnacht 2023

Op 7 oktober was de Museumnacht 2023.
Het was al flink wat jaren geleden dat ik deze had bezocht en eerlijk gezegd was ik heel benieuwd naar deze editie.
De avondsfeer is zo “warm”. Nu ja, de temperatuur toen was ook nog echt warm! Het leek nog wel zomer.
Voor mij begon bij de start al de twijfel: waar zou ik de opening “doen”? Er waren maar liefst 3 totaal verschillende openingsacts. Ik besloot naar het Voorhout te gaan waar de -in mijn ogen geweldige- Dutch Don’t Dance Division optrad. Zij openden de nacht met een knallende openingsdans gebaseerd op Eschers werk. Ik had geen spijt van mijn keuze!

Museumnacht 2023
Chelsey Valentina leest gedicht voor. Achter haar het doek van Zepp van der Spek

Ik lees in het persbericht dat ruim 7.000 cultuurliefhebbers de vele tentoonstellingen, optredens, workshops en andere activiteiten bij de 35 deelnemende locaties in Den Haag en Voorburg bezochten. De organisatie kijkt terug op een geslaagde editie van de Museumnacht 2023.
Dat het druk was merkte ik, want de rijen waren soms zo lang, dat ik besloot naar een andere plek te wandelen. Sfeerproeven was voor mij het meest belangrijk.

Prachtig vond ik de oude bussen en trams, maar ook de tuctucs die de mensen gratis naar hun bestemming vervoerden.
Heel handig was de app die je kon downloaden die je dan ook waarschuwde wanneer jouw gekozen activiteit begon.
Op naar het literatuurmuseum. Want Den Haag kent sinds dit jaar voor het eerst een Jonge Stadsdichter. Chelsey Valentina won op Nationale Gedichtendag de schrijfwedstrijd en mag zich een jaar lang Jonge Stadsdichter noemen. Ze schrijft over de stad, de inwoners en alle thema’s die hier spelen. Het Literatuurmuseum is trotse partner van de dichter.
Er was nog iets bijzonders tijdens haar optreden. Achter haar zie je een doek dat is gemaakt door Zepp van der Spek. Dit werk is gebaseerd op het gedicht van Chelsey Velentina en het doek wordt onderdeel van de museum collectie.

Museumnacht 2023
Gezellige muziek

Ook in de Nationale bibliotheek was veel te doen (bieryaga, tassen met jouw familiewapen maken en een heuse Creatieve florale workshop. Leuk!
Toen ik naar Amare wilde lopen kon ik nog net een geweldig optreden zien.

Museumnacht 2023
In Amare de tentoonstelling van The Hague Street Art. Hier werk van Serge KB (Kortenbroek)

Amare was één van mijn doelen.
Natuurlijk ook hier een muzikaal optreden. Maar ook The Hague Street Art had een mooie expositie.
Leuk een aantal bekenden te zien 🙂

IJspaleis
Rolschaatsen in het IJspaleis

Nog even naar het Atrium voor de rollerdisco (ik beken: ik had best schaatsen willen onderbinden!) en toen was mijn energie op.
Ik vond het weer een geweldige editie.
Voor mijn foto’s klik hier.

Hieronder een stuk uit het persbericht van de Museumnacht 2023:

Diversiteit aan programma’s
De culturele instellingen trokken alles uit de kast om de bezoekers op en top te vermaken. Vanuit het centrum reden er historische bussen en trams vol met cultuur liefhebbers naar het Statenkwartier. Hier konden ze ‘Dansen met een potvis’ in het Museon-Omniversum. Bij Beeld & Geluid konden de fans van Francine Oomen hun ‘Hoe Overleef Ik’ boek laten signeren. Voor het echte Haagse gevoel konden bezoekers bij het Haags Historisch Museum met een blindproeverij de smaak van Den Haag ontdekken. Even helemaal in het ‘nu’ leven kon tijdens een lesje bieryoga bij de KB Nationale Bibliotheek. Met mist, noorderlicht en geluid bracht Inneruu de Deutsche Evangelische Gemeinde kerk in beweging. Verlichte tuktuk’s reden door het Museumkwartier en brachten bezoekers naar de omliggende deelnemende locaties. Bezoekers konden de avond afsluiten bij de afterparty van The Grey Space in the Middle.

Nieuwe bezoekers
Museumnacht Den Haag is inmiddels een begrip geworden in cultureel Den Haag. De nacht geeft bezoekers de kans om de musea en andere culturele instellingen op een laagdrempelige en unieke manier te ontdekken. Nieuw publiek kwam op Museumnacht Den Haag af. Het studiejaar is net begonnen en veel (internationale) studenten bezochten de museumnacht om Den Haag en al het moois dat daarbij komt kijken te leren kennen.

Op 7 oktober j.l. openden maar liefst 35 locaties hun deuren. Met 7.000 bezoekers verspreid over Den Haag en Voorburg blijft Museumnacht Den Haag een aanhoudend succes. Via de socials van Museumnacht Den Haag kan je op de hoogte blijven van alle aankomende tentoonstellingen en exposities van de deelnemende locaties.

Volgend jaar op 12 oktober 2024 komt er zeker weer een vervolg met een veertiende editie. Museumnacht Den Haag bedankt alle bezoekers voor de geweldige, culturele, uitbundige en vooral gezellige nacht!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.