Mens/Maatschappij,  Politiek

Moeder Victoire verliest Nederlandse nationaliteit

Victoire
Free Victoire

Op het Plein stonden eergisteren een paar mensen bij een groot spandoek.
Op dat spandoek stond:

1F IS NOT A POLITICAL TOOL
RESPECT OUR HUMAN RIGHTS

Met ernaast een banner: “Free Victoire”.
Wat bleek? Het paspoort van de moeder van Victoire Ingabire (de belangrijkste oppositieleidster in Rwanda) namelijk Thérèse Dusabe is ingetrokken. Reden zou zijn genocide.
Maar de bewijzen zijn discutabel.

Op de site Foundation for freedom and democracy for Rwanda lees ik de tekst, die ook op het Plein lag:

Op de dag (20–01-2021) dat Nederland alle aandacht heeft voor een eventuele avondklok en de beëdiging van de nieuwe president van de Verenigde Staten hoort Thérèse Dusabe, de moeder van de belangrijkste oppositieleidster in Rwanda, Victoire Ingabire, van de Raad van State dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid haar Nederlandse paspoort mag intrekken in verband met vermeende betrokkenheid bij de genocide in Rwanda in 1994. De discutabele 1F-procedure wordt haar noodlottig.

(De Rwandese politica Victoire Ingabire woonde 16 jaar in Nederland. Toen ze in 2010 terugkeerde naar Rwanda om mee te doen aan de presidentsverkiezingen, werd ze opgepakt: lees hier red.).

Een ieder die bij dit besluit betrokken is, gaat geheel voorbij aan het feit dat de verklaringen uit Rwanda die Thérèse verdacht maken, anoniem zijn verstrekt en niet beschikbaar zijn voor haar verdediging. Verklaringen uit Rwanda, een regiem dat sedert 1994 haar politieke tegenstanders gevangen zet, laat verdwijnen en vermoordt, worden door de Nederlandse overheid overgenomen en gebruikt in een 1F- procedure. Na de moord in 2020 op de Rwandese gospelzanger Kizito Mihigo en de ontvoering van de Belgisch-Rwandese hoteleigenaar Paul Rusesabagina is Thérèse nu aan de beurt. De oppositie in Rwanda wordt hiermee in het hart geraakt. Thérèse verliest per direct haar Nederlandse rechten en middelen van bestaan. Een uitzetting naar Rwanda dreigt.

N.B. In haar boek “De waarheid over Rwanda” weerlegt Judy Rever het succesverhaal van Paul Kagame en toont zij aan dat niets wordt geschuwd om getuigenissen te verkrijgen

Journalist Anneke Verbraeken schrijft op haar website ook over de rechtzaak van Thérèse Dusabe.

Luister ook naar de Argos reportage hierover.
Ik heb met verbazing geluisterd…

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.