Natuur/milieu,  Politiek

Milieudefensie en Lush protesteren met ‘eigen’ Atsma tegen teerzandolieMilieudefensie en Lush namen vandaag staatssecretaris Joop Atsma op de hak. Tot op heden weigert hij de import van uiterst schadelijke teerzandolie een halt toe te roepen. Daarom stonden zij op het Plein met hun ‘eigen’ Atsma en een ‘Shell-medewerker’ om te laten zien hoe smerig deze olie is. Ook vertegenwoordigers uit de Tweede Kamer waren bij dit protest aanwezig.
Bovendien lieten ze op duidelijke wijze zien hoe verwoestend de winning en productie zijn door het overgieten van olie op ‘Hollandse meisjes’.
Vanmorgen srpak de Tweede Kamer over het onderwerp met Atsma, die lijkt te buigen voor de olielobby.
Ook Joop Atsma zelf kwam even kijken, waarbij hij een hand kreeg van een medewerker. Hierdoor kreeg hij olie op zijn hand, waarop hij zei: “Wat een troep is dat!”. Ondanks poetsen met een zakdoek kreeg hij de vlek niet van zijn hand af.
Hierop kreeg hij van een ‘Shellmedewerker’ een dikke knuffel, die hij graag in ontvangst nam.
Teerzandolie is de schadelijkste oliesoort ter wereld. Voor het winnen ervan worden in Canada complete bossen voorgoed vernietigd. Een gebied ter grootte van Engeland wordt daar momenteel verwoest. Wat achterblijft zijn zwarte vlaktes waar niets meer op groeit en kunstmatig aangelegde meren met verontreinigd slib. Bovendien leidt de productie van olie uit teerzand tot drie keer zoveel uitstoot van broeikasgassen dan bij ‘normale’ olie.

Ondanks stevige protesten van de Canadese overheid wil de Europese Commissie deze buitengewoon schadelijke teerzandolie van de Europese markt weren. Door een regeling op te nemen in de Richtlijn Brandstofkwaliteit wordt de invoer duur en daardoor buitengewoon onaantrekkelijk voor raffinaderijen. Grote oliemaatschappijen, zoals het Brits-Nederlandse Shell, hebben stevig gelobbyd om dit te voorkomen. Bij een eerste vergadering van de EU-lidstaten over het onderwerp afgelopen week staakten de stemmen.

Tot ergernis van Lush en Milieudefensie hield Atsma zich tijdens die vergadering afzijdig en stemde niet. Meer dan genoeg reden om hem stevig met de neus op de feiten te drukken. De staatssecretaris moet ‘nee’ zeggen tegen het verwoestende teerzand en de Tweede Kamerleden hebben die ochtend de mogelijkheid om hem te overtuigen. Ze krijgen een statement mee van Clayton Thomas-Muller, de belangrijkste vertegenwoordiger van de Pukatawagan-indianen uit Noord-Manitoba. Het land waarvan zij leven en afhankelijk zijn wordt verwoest door teerzandwinning.Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.