Koningshuis,  Kunst/Cultuur

Koningin Máxima opent ‘Tien topstukken on tour’

Tien topstukken on tour
Koningin bij opening Tien topstukken on tour

Koningin Máxima opende woensdagochtend 4 oktober in het Mauritshuis de reizende tentoonstelling “Tien topstukken on tour”.
Tien schilderijen werden voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij.
Met deze tentoonstelling willen het Kröller-Müller Museum, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Mauritshuis het belang van nieuwe aankopen voor Nederland tonen.

Nieuwe aankopen zijn voor musea vaak alleen mogelijk dankzij steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij en andere particulieren, fondsen, bedrijven en publiek geld. De loterij steunt culturele organisaties die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed. Door nieuwe aanwinsten blijven belangrijke kunstwerken zichtbaar voor het Nederlandse publiek en goed geconserveerd voor de toekomst.
De tien geëxposeerde werken van onder meer Rembrandt, Picasso en Karel Appel zijn aankopen van de vier samenwerkende musea uit de periode 1999-2016.

Tien topstukken on tour
vlnr.: Lisette Pelsers, Adriaan Dönszelmann, Hendrikje Crebolder, Koningin Máxima en Emilie Gordenker

Gisteren werden deze reizende schilderijen in het Mauritshuis geopend door Koningin Máxima.
Iets na 10.00 uur werd de koningin bij de hoofdentree van het Mauritshuis ontvangen door Emilie Gordenker (directeur Mauritshuis), Lisette Pelsers (directeur Kröller-Müller Museum), Adriaan Dönszelmann (zakelijk directeur Van Gogh Museum) en Hendrikje Crebolder (directeur Development & Media Rijksmuseum).
Helaas kon ik niet mee om de “Tien topstukken on tour” zelf te bewonderen, mar wie weet komt dat er later nog eens van! Op diverse foto’s in de media lijken het mij prachtige werken die een aanwinst zijn voor musea.

Tien topstukken on tour
Koningin Máxima neemt bloemen in ontvangst

Na afloop van de opening nam koningin Máxima de tijd, ondanks de kou, om bloemen in ontvangst te nemen en diverse mensen die lang hadden gewacht te begroeten.

Tien topstukken on tour reist voor telkens drie weken naar zes verschillende musea in Nederland. De werken zijn van 4 oktober 2017 tot en met 25 maart 2018 achtereenvolgens te zien in het Mauritshuis in Den Haag, het Fries Museum in Leeuwarden, Twentse Welle/Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.