Muziek

Maduro, een opera over liefde in oorlogstijd

Maduro
Maduro, een opera in Amare

Maduro, opera over liefde in oorlogstijd en het ontstaan van Madurodam

Een persbericht dat ik jullie niet wilde onthouden.
Want van 1 t/m 7 september staat in het nieuwe Haagse theater Amare de meeslepende muziektheaterproductie Maduro over verzetsheld George Maduro, zijn tragische liefdesgeschiedenis en het ontstaan van Madurodam.
Alexander de Jong, Doris Baaten en Marlies Ruijgrok vertolken hoofdrollen in de groots opgezette productie met meer dan honderd zangers en de musici van het Residentie Orkest.

In de nieuwe muziektheaterproductie Maduro wordt het verhaal van de jonge oorlogsheld George Maduro, zijn leven, zijn ongelukkige liefde, zijn heldendom en zijn tragische dood, verweven met het verhaal over het ontstaan van Madurodam, het monument waarmee we hem nog altijd herdenken. Deze opera is een productie van Amare en het Residentie Orkest i.s.m. Kwekers in de kunst, De Dutch Don’t Dance Division en Rabarber.

George Maduro wordt in 1916 geboren op Curaçao in een rijke Sefardisch-Joodse familie. Tijdens zijn studie rechten in Leiden wordt hij verliefd op zijn jeugdvriendin Hedda. Omdat zij protestants is keuren hun families de relatie af, maar George en Hedda zetten ondanks alle tegenwerking door. Dan begint de oorlog. In mei herovert huzaar George met een handjevol mannen een strategisch gelegen villa op de Duitsers, waarvoor hij postuum de militaire Willemsorde ontvangt. Na de capitulatie sluit hij zich aan bij het studentenverzet. Hij wordt opgepakt en gevangen gezet in het Oranjehotel. Hij komt vrij en probeert het land uit te vluchten, maar wordt opnieuw opgepakt, gevangen gezet in Saarbrücken en overlijdt in Dachau.

Na de oorlog vat Bep Boon van der Starp het plan op om ter nagedachtenis aan George Maduro de miniatuurstad Madurodam te bouwen met beroemde, Nederlandse gebouwen en projecten. Van het entreegeld wil zij studenten die aan tbc lijden ondersteunen. Op geheel eigen wijze overwint de ondernemende vrouw vele problemen, waarbij ze vaak in haar eentje moet opboksen tegen sceptische mannen. Wanneer het plan door gebrek aan geld dreigt te mislukken, verschijnen de ouders van George Maduro op het toneel. Zij zoeken een monument voor hun zoon. En zo komen beide verhalen bij elkaar (lees ook hier).

MADURO
George Maduro: Alexander de Jong, Bep Boon van der Starp: Doris Baaten, Hedda de Haseth Möller: Marlies Ruijgrok, vader Jossy Maduro: Frank Dolphin Wong, moeder Beca Maduro: Herma van Piekeren, Anton (broer van Hedda, vriend van George): Max Bruins, onbekende soldaat: Joris van de Waterbeemd, bijrollen: Theaterkoor Dario Fo van Kwekers in de kunst, Jeugdtheaterschool Rabarber.

Regie: Jeroen Lopes Cardoza, tekst: Pieter van de Waterbeemd, muziek: Bob Zimmerman, muzikale leiding: Rick Schoonbeek, orkest: Residentie Orkest, dans: De Dutch Don’t Dance Division.

 

Websites Amare, Residentie Orkest, Kwekers in de kunst, De Dutch Don’t Dance Division, Rabarber

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.