Muziek

Liesbeth List stopt met optreden wegens gezondheid

Liesbeth List
Liesbeth List tijdens jubileumtoer in Koninklijke Schouwburg

Liesbeth List besluit te stoppen met optreden. Dit kwam toch wel een beetje als een schok voor mij. Zij is voor mij toch wel de “De Grande Dame van het chanson”.
Een paar keer heb ik haar van dichtbij mogen ontmoeten.
Een bijzonder moment voor mij was toen haar 70ste verjaardag en tevens haar “jubileumtour 40 jaar Liesbeth” werd gevierd in de Koninklijke Schouwburg in 2012. Daar gaf zij al aan te stoppen met lange tournees.

Liesbeth List
Liesbeth met rechts haar man

Zij was daar samen met haar man die 2 jaar later overleed.
Ter ere van haar jubileum kreeg zij na afloop van de voorstelling in Den Haag van Albert Verlinde een buste die Raphaël Hermans (de kleinzoon van Toon Hermans) van haar had gemaakt.
Ondanks dat Liesbeth List geen lange tournees meer ondernam, bleek ook dat optredens haar te zeer vermoeiden.

De oorzaak ligt in een vorm van dementie veroorzaakt door hersenletsel, dat zij opliep door twee auto ongevallen van zo’n 40 jaar terug. Hierdoor vergeet zij te veel dingen, kan moeilijker mensen herkennen en kan vaak niet op woorden komen.
Samen met haar arts en dochter besloot zij daarom onlangs zich terug te trekken uit het openbare leven en in alle rust te gaan genieten van haar familie en vrienden.
Haar laatste interview gaf zij op 18 augustus aan de Telegraaf.

Op de site van Liesbeth List staat:
‘Het is mooi geweest. Ik heb een fantastisch artistiek leven gehad met vele hoogtepunten, en ik heb prachtige, interessante mensen uit binnen- en buitenland leren kennen en met hen mogen samenwerken. De vele prijzen, onderscheidingen en bovenal de liefde van het publiek hebben mij er altijd bovenop gehouden. Ik ben een dankbaar, trots en gelukkig mens.
Op 2 oktober is er nog de feestelijke première van de musical LIESBETH, List in Koninklijk Theater Carré. Ook verschijnt medio oktober mijn biografie De dochter van de vuurtorenwachter, over mijn leven en carrière. Daarmee is alles gezegd. Het is goed. En vergeet het vooral niet: “Heb het leven lief.”

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.