Persoonlijk

Kruisbessenjam uit eigen tuin: heerlijk!

Kruisbessenjam
Kruisbessen voor de kruisbessenjam

Jam, wat had ik er een hekel aan vroeger.
Ik kon me niet voorstellen, dat mensen dat op hun brood namen.
Ja, op een beschuit: dan was het lekker. Maar op een boterham? En dan nog wel een bruine?
Vol afschuw keek ik, hoe mijn vader elke dag een dergelijke boterham wegwerkte.
En nu? Elke dag eet ik minstens één boterham met jam…..

Hoe ouder ik word, hoe meer ik merk dat mijn smaak verandert.
Vroeger wilde ik alleen hartig beleg op mijn brood. Nu hou ik er ook van om jam erop te smeren. Het moet dan wel het liefst biologische jam zijn. En nog beter, aardbeienjam. Maar de stukjes mogen niet te hard zijn: liever een beetje geleiachtig.
Ja, ik ben een kieskeur.

Kruisbessenjam
Twee potten kruisbessenjam

In mijn tuin staat een kruisbes. Dit jaar zat hij echt propvol.
Mijn kleindochter en ik hadden al aardig wat kruisbessen op gesnoept.
De vogels bleven er vanaf: ze aten liever de aalbes. Niet erg, daar ben ik weer niet zo gek op.
Op een gegeven moment waren er wel heel erg veel kruisbessen rijp.
Om ze zo maar te laten hangen vond ik zonde. Dus ging ik googelen naar een recept.
En daar vond ik een goed uitziend recept voor jam.

Geleisuiker was niet nodig: kruisbessen bevatten genoeg pectine om te binden. Mooi, ik kon dus direct aan de slag.
Wassen, steeltjes en kroontjes eraf (wat een baan!) en met een beetje water en suiker opgezet.
Van alle bessen die uiteindelijk na veel snoepen waren over gebleven hield ik uiteindelijk een pond over.
Dit resulteerde in twee potten jam. Niet verkeerd dus!
Volgend jaar wat minder snoepen, want één pot kruisbessenjam is al leeg: hij smaakt verrukkelijk….
En note to myself: de kruisbes stekken: wie weet “doet” hij het ook op een andere plek in de tuin.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.