Koningshuis,  Stadsnieuws

Koningin Beatrix opent vernieuwde huisvesting Raad van StateKoningin Beatrix opende vanmiddag de vernieuwde huisvesting van de Raad van State aan de Kneuterdijk. Zij werd hierbij vergezeld door Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima.
Bij aankomst werden zij welkom geheten door burgemeester Van Aartsen.
Ook minister Donner, die waarschijnlijk vice-voorzitter van de Raad van State wordt, was hierbij aanwezig.
Rustig liep het Koninklijk gezelschap over de rode loper van het nieuwe pand.
Prinses Máxima en Koningin Beatrix hadden (vanzelsprekend) een hoed op; die van Prinses Máxima was wel heel zonnig.
Door de harde wind moest voordat de Koninigin, Prins en Prinses arriveerden de rode loper nog een keer worden schoongemaakt. Je ziet hoeveel mensen hadden staan wachten!

In het voorjaar van 2005 startte de Rijksgebouwendienst met de nieuwbouw en renovatie , van de gebouwen van de Raad van State. Aanleiding was het toegenomen aantal leden en medewerkers van de Raad en de noodzaak tot groot onderhoud en verbetering van de veiligheid binnen de gebouwen.
De nieuwe huisvesting biedt nu één geïntegreerde, moderne werkomgeving. Het ontwerp en de herinrichting komen van architectenbureau Merkx + Girod uit Amsterdam.
De Raad van State is onafhankelijk adviseur van de regering en het parlement over wetgeving en bestuur en is de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland.
De Koningin is voorzitter van de Raad van State. De Prins van Oranje en Prinses Máxima hebben beiden zitting in de Raad van State.Please follow and like us:

5 reacties

 • Geertje

  Koning Willem II met zijn vrouw Anna Paulowna, geschonken door zijn vader Koning Willem I.
  Als je dat bedoelt dan 😉
  Na de WOII vonden in dit paleis de processen plaats tegen oorlogsmisdadigers en werd het door het Ministerie van Financien gebruikt. Daarna (en weer na de renovatie) is het gebouw in gebruik door de Raad van State.
  Het is Rijksbezit.

 • Ben

  Volgens mij heeft de erfprins (ook wel kroonprins) een ceremonieële functie in de Raad van State, net zoals haar voorzitter, hare majesteit de Koningin. De prinses van Oranje daarentegen heeft geen enkele staatsrechtelijke functie en ook geen (ceremonieel of anders) functi bij de Raad.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.