Natuur/milieu,  Persoonlijk

Kleine zonnetjes op mooie lentedag

Kleine zonnetjes
Veel kleine zonnetjes: geweldig na de sombere dagen

Eindelijk een mooie dag. Ik besloot dus voor de “backyard wilderness”: het ontdekken van kleine zonnetjes in de tuin én tegelijkertijd de tuin weer eens aan te pakken.
Prachtig zoals andere bollen nu de bloei van de winterklokjes hebben overgenomen: deze narcissen vind ik altijd heel speciaal: kleine zonnetjes, zeker omdat de “trompet” heel anders is dan die van de gebruikelijke narcissen.

steigers
huis in de steigers.

Niet overal heeft het zin in de tuin te werken.
Ons huis staat namelijk in de steigers voor een schilderbeurt. Knap balen hier en daar, want sommige bloemen zijn nu al vertrapt door het plaatsen van de steigers. En ook de graszoden, die we vorig jaar hadden gelegd, zijn alweer stuk door de vele voeten die door de tuin lopen, terwijl het gras verzadigd was door de vele regen. Afijn, de buitenkant van ons huis zal vast weer mooi worden en ik hoop nadat de steigers weer zijn afgebroken, ik de tuin weer kan opbouwen.

Duizendpoten en pissebedden

Allereerst heb ik één vlinderstruik gesnoeid. Ik moet er nog een doen, maar kalm aan: het kost me best veel energie zo dik zijn de takken inmiddels. Gelukkig heb ik een elektrische snoeischaar voor de dikkere takken 🙂
Daarna besloot ik het pampas gras te ontdoen van de aren. Omdat er vaak nog lieveheersbeestjes in deze scheuten zich verstoppen heb ik ze tijdelijk opzij in de tuin gezet. Toen de binnenkant van de grote hoop geleegd: wat een boel afgestorven delen! Ik stond verbaasd en het is, dat ik geen zwaar werk aankan, anders had ik een deel uitgeschept.
Toen ik de restanten in de container wilde gooien zag ik ineens veel duizendpoten en pissebedden: natuurlijk heb ik deze weer snel teruggegooid.

lieveheersbeestje
lieveheersbeestje

De zon was intussen steeds feller gaan schijnen en zij kwam meer ín de tuin.
Heel veel lieveheersbeestjes kwamen dus tevoorschijn om zich even op te warmen.
Heerlijk te zien 🙂

roos met gal
roos met gal

Op een roos zag ik veel gallen zitten.
Welke weet ik niet zeker, maar ik denk de bedeguaargal of slaapappelgal. De bedeguaargal komt algemeen voor en wordt veroorzaakt door de galwesp Diplolepis rosae, de rozenmosgalwesp. Die is zo’n drie tot 4 millimeter lang.
Een tak heb ik afgeknipt om de gal vast te kunnen leggen. Er zaten gaatjes in, dus in elk geval twee wespen zijn letterlijk al gaan vliegen.

Kleine zonnetjes
ondanks sombere dagen veel groen

Mijn tuin is enorm groen, waar ik erg blij mee ben.
Het maakt het een beetje zonnig, ook met de hele sombere dagen. Eigenlijk is hij de hele winter groen gebleven. Niet alles heeft het de winter overleefd doordat het zo nat is geweest, maar veel ook weer wel. Wat er hoort, staat er nog en wat ik heb gestekt deels.
In de vijver is ook nog veel aanwezig. Het mooiste was dat ik ook de salamanders weer in het water zag.
Gelukkig.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.