Mens/Maatschappij

Kerstbonus voor verkopers van Straatnieuws

kerstbonus
Gun de verkopers Straatnieuws een Kerstbonus
Foto: Henriette Quest

Misschien heeft u de kersteditie van Straatnieuws al zien liggen. Sinds 5 december hebben de verkopers namelijk de nieuwe krant.
Als u deze nu koopt, ontvangt de verkoper een Kerstbonus, want elke verkochte krant levert nu 1 euro op voor verkopers.

“Ondanks de dalende oplagecijfers, zijn we blij dat we toch een manier hebben gevonden om onze verkopers dit jaar iets extra’s te geven tijdens de feestdagen,” vertelt hoofdredacteur Natascha Frensch. Per verkochte krant verdienen verkopers nu 1 euro in plaats van de gebruikelijke 0,85 cent.

Voorzitter van stichting Haags Straatnieuws, Marieke Bolle, in haar driewekelijkse column: ,,Daar zouden wij van Straatnieuws best het hele jaar door 1 euro van willen maken, maar dat kan pas als iedereen die de kersteditie van de krant koopt, ook alle andere 16 edities koopt in de rest van het jaar. Er ligt immers iedere drie weken een verse krant met interessant nieuws vanuit de marge. En daklozen zijn tenslotte ook niet alleen met kerstmis dakloos, maar het hele jaar door, dus ook in het voorjaar en in de zomer en de herfst.”

Cover
Op de cover van Straatnieuws Den Haag/Rotterdam is dit jaar kerstverkoper Mick Godsmark te zien, die al sinds het bestaan van de daklozenkrant exemplaren verkoopt. In winkelcentrum In De Boogaard in Rijswijk is hij de komende weken weer in zijn kerstpak te bewonderen. Vorig jaar kon hij dit niet doen. Hij lag toen in een revalidatiecentrum, doordat hij van een trap viel en een dubbele dwarslaesie opliep. Omdat hij niet was verzekerd, begonnen lezers een geldinzamelingsactie zodat Godsmark de best mogelijke zorg kon krijgen. Inmiddels verkoopt hij de krant weer.

Samenwerking
Vanwege de dalende oplagecijfers is Straatnieuws Den Haag/Rotterdam sinds april samen gaan werken met de straatkranten in Utrecht en Amsterdam. De samenwerking betekent dat er bespaard kan worden op de drukkosten en redactionele kosten. Dat de journalistieke slagkracht gebundeld wordt en het allerbelangrijkste: dat de straatkranten bestaansrecht houden.

Verkopers
De verkopers van de drie deelnemende straatkranten zijn voor een groot deel dak- of thuisloos en kunnen op geen enkele andere manier aan inkomsten komen. Ze verkopen de krant om wat geld te verdienen en weer een basis op te bouwen, sociaal contact te krijgen en zelfrespect te ontwikkelen. Een groot deel van de verkopers verbetert structureel zijn levensomstandigheden.
De Kerstbonus is dus nu extra meegenomen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.