Diversen,  Kunst/Cultuur

Jerusalem: een fantastische film

Persfoto Jerusalem

 

Op 1 april gaat in het Omniversum een nieuwe film in première: Jerusalem.
Het is de meest indrukwekkende film, die ik in jaren heb gezien.
Zo knap in elkaar gezet, zo indrukwekkend en met zulke mooie beelden, dat ik na afloop met tranen in mijn ogen zat en echt even bij moest komen.
Of je nu gelovig bent of niet: een echte aanrader voor iedereen.
Klik hier voor een trailer.

Hoe maak je een unieke film, zonder vooroordelen, zonder gebruikelijke waarden of normen erin te verwerken en zonder het Joods-Palestijns conflict, over een stad als Jeruzalem?
Over een klein oppervlak, waarin enorm veel mensen wonen, met verschillende geloven. Joden, moslims, en Christelijken. En dan een verhaal te laten zien, wat tegelijkertijd enorm leerzaam is als werkelijk adembenemend.

Een geweldige prestatie van Daniel Ferguson (schrijver van het script en regisseur) die maar liefst 5 jaar bezig is geweest met de totstandkoming.
De film volgt het leven van drie jonge vrouwen, een joodse, moslima en christelijke. Zij vertellen over hun trots en hun plek in deze eeuwenoude stad. Hoe blij zij zijn dat ze met hun familie juist in deze voor hun belangrijke stad mogen wonen.
Je wordt op het grote IMAXbeeld geleid door Jeruzalem, de prachtige plaatsen, maar ook drukke markten, je ziet archeologische vondsten, volgt rituelen, de heilige plaatsen, de bekende plekken, waar je over hoort, leest en op foto’s ziet, zelfs via de lucht! En dat terwijl er een no-fly zone boven deze heilige plaats is.
Waarom is deze plaats voor zo veel mensen heilig? Waarom wordt het door zo velen gezien als de plaats van het centrum van het leven? De plaats, waar Europa, Azië en Afrika “bijeenkomen”, de plaats waar het leven zou zijn ontstaan. De plaats waar belangrijke figuren uit de diverse geloven leefden, stierven of de hemel in gingen.

Het slot is een beeld van de drie vrouwen, samengevoegd op dezelfde plaats, kijkend in een andere richting. Zij zeggen dat ze zo dicht bij elkaar leven, maar elkaar niet kennen. Maar met de hoop, dat dat ooit gebeurt. Maar nog niet nu…

Zoals ik al schreef gaat deze op 1 april in première. Hij is dan Nederlandstalig, maar wie de Engelstalige versie wil beluisteren kan dit door middel van oordopjes doen.
Ook voor scholen is het een zeer leerzame film: er zal een lespakket uitkomen voor scholieren.

Please follow and like us:

2 reacties

  • Joop Geuzenpartij!

    Een bezoekje aan het Omniversum staat al jaren op mijn lijstje. Misschien is de film Jerusalem wel een heel goede reden om eindelijk eens te gaan. De trailer smaakt nl. naar meer. Dank voor de tip.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.