Mens/Maatschappij,  Natuur/milieu,  Politiek,  Stadsnieuws

Ingebruikname voertuigen die ingezet worden bij internationale natuur- en milieurampen

poseren voor de wagens

Regelmatig gebeuren rampen.

Vaak in het buitenland, maar ook in ons land kunnen rampen voorkomen.

 

Op 18 augustus werden twee voertuigen officieel in gebruik genomen, die ingezet zullen worden bij internationale natuur- en milieurampen bij het Ministerie van VROM. Dit gebeurde in aanwezigheid van minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu.

 

voertuigen 

Eén is ingericht als mobiele meet- en analyse-eenheid  voor bemonstering , veldmetingen en analyses. De andere bevat materialen voor logiostiek en ondersteuning van het team, zoals satelliettelefoon en GPS.

transportkistenAlle apparatuur is, zoals je ziet op de foto’s verpakt in transportkisten, waardoor de uitrusting flexibel kan worden ingezet, afhankelijk van de hulpvraag. Ze zullen worden bemand door specialisten (medewerkers van het RIVM) die over specifieke milieukennis en -ervaring beschikken.

 

Ze zullen vanaf 1 september worden ingezet in landen waar een natuur- of milieuramp heeft plaatsgevonden en waar specialistische kennis of capaciteit op het terrein van milieu ontbreekt. Vaak ontbreekt, zeker in ontwikkelingslanden, de specifieke kennis en vaardigheden om doeltreffend op een ramp te reageren. Resultaat bij bijvoorbeeld overstromingen is sterfte en ziekte door diaree, omdat drinkwater niet meer schoon is.
Het is mede daarom belangrijk dat er zo snel mogelijk gereageerd wordt om doeltreffend op een ramp te reageren.
Dit was de reden voor het International Humanitarian Partnership (een samenwerkingsverband tussen Noord-Europese landen) om het initiatief voor snel inzetbare mobiele eenheden te nemen. Nederland (de ministeries van Buitenlandse Zaken en VROM) hebben vervolgens het initiatief genomen tot een dergelijk mobiel laboratorium dat tijdens rampen ter plaatse metingen kan verrichten.


 

gooien van vloeistof in zwarte bak 

 

Door middel van het gooien van een vloeistof door minister Cramer werd het logo van EAM (Environmental Assessment Module), de naam van de mobiele meetfaciliteit, zichtbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

logo EAM

Daarna kreeg minister Cramer informatie over de meetapparatuur en de wagens.

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.